Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová Tímea Krauszová
13. novembra 2022, 19:12
Čas čítania 1:12

Čína zrejme zakáže dva superhrdinské filmy. Cenzorom prekážajú queer postavy či fotka herca s Dalajlámom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Čínska cenzúra nechce filmy povoliť.

Pravdepodobnosť, že čínski fanúšikovia si v kinách vychutnajú novú marvelovku Wakanda Forever, je mizivá. Podľa The Hollywood Reporter sú dôvodom queer postavy. Rovnako dostal stopku aj film Black Adam, pre americký portál to potvrdili viaceré zdroje.

Walt Disney sa zaviazal, že z filmov nič nevymažú

Vo filme Black Panther: Wakanda Forever tvoria Ayo (Florence Kasumba) a Aneka (Michaela Coel) pár, rovnako ako v komikse z roku 2016. V minulosti hollywoodske štúdiá LGBT+ postavy zo svojich filmov radšej vyškrtali, aby tým uspokojili čínsku cenzúru. Inak by prišli o značné tržby z predaja lístkov do kina. Napríklad prvý film Black Panther v roku 2018 zarobil iba v Číne 105 miliónov dolárov, dopĺňa THR.

Autocenzúru robia pre čínsky trh produkčné spoločnosti bežne. 20th Century Fox predtým, než ju prevzal Disney, vystrihla z filmu Bohemian Rhapsody všetky zmienky o homosexuálnej orientácii Freddieho Mercuryho. Warner Bros. zase vystrihli dialógy s odkazmi na homosexuálny vzťah z filmu Fantastické zvery: Dumbledorove tajomstvá.

Nedávno však Disney zaujalo jasné stanovisko: queer obsah odstraňovať nebudú. Potenciálne ich to pripraví o veľký balík peňazí.

Brosnanova fotka s Dalajlámom

Ešte drahšie však môže rozhodnutie vykašľať sa na čínsku cenzúru stáť pri filme Black Adam. Celosvetovo síce zarobil 321 miliónov dolárov, produkcia stála takmer dvesto miliónov. Predošlé filmy s Dwaynom Johnsonom navyše zarobili v Číne výrazne viac než v USA.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Zákaz nového filmu je však podľa zdrojov THR prakticky hotová vec. Hlavným dôvodom je vraj herec Pierce Brosnan, ktorý vo filme stvárňuje jednu z hlavných postáv. Pred dvoma rokmi totiž zverejnil takmer dvadsať rokov starú fotku s tibetským duchovným vodcom Dalajlámom.

Nedostatok amerických filmov však pravdepodobne najviac uškodil miestnym kinám. Podľa údajov spoločnosti Artisan Gateway sa celkový predaj vstupeniek v Číne znížil v roku 2022 o 35 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Domov
Zdieľať
Diskusia