Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
27. októbra 2022, 20:31
Čas čítania 0:39

Poliaci sa zbavujú spomienok na komunistický režim. Búrajú pamätníky Červenej armády

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pamätníky sú podľa Ústavu pamäti národa spomienkou na zotročovanie a vraždenie, ktorú viac v Poľsku nechcú.

Dnes ráno začali v Poľsku búrať pamätníky venované sovietskej Červenej armáde. Sovietske symboly zničia alebo presunú do múzea. Demontáž sa netýka vojenských cintorínov ani súčasných pohrebísk.


Pamätníky Červenej armády podľa šéfa Ústavu pamäti národa Karola Nawrockého reprezentujú systém, ktorý sa previnil zotročovaním a vraždením vlastných občanov a príslušníkov iných národov vrátane Poliakov.

Spomienky na komunizmus v Poľsku nechcú

„Toto je pamätník hanby, pamätník opovrhnutia víťazov obeťami,“ povedal Nawrocki v meste Glubczyce ležiacom na juhu Poľska. 


V emotívnom prejave sa vyjadril, že Sovieti v roku 1945 nepriniesli oslobodenie, ale ďalšiu éru útlaku. „Obsadzovali Poľsko a zaobchádzali s ním ako s korisťou,“ dodal.

Karol Nawrocki, šéf Ústavu pamäti národa povereného vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov z čias komunizmu, reční počas demontáže pamätníka venovaného sovietskej Červenej armáde v meste Glubczyce na juhu Poľska vo štvrtok 27. októbra 2022.
Karol Nawrocki, šéf Ústavu pamäti národa povereného vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov z čias komunizmu, reční počas demontáže pamätníka venovaného sovietskej Červenej armáde v meste Glubczyce na juhu Poľska vo štvrtok 27. októbra 2022. Zdroj: TASR/AP


Ďalšie pamätníky budú demontované v meste Bobolice v severozápadnom Poľsku, v Byczyne na juhu a v Staszówe na juhovýchode krajiny. S demontážou sa malo začať o deviatej hodine ráno.


„Sme rozhodnutí odstrániť z Poľska všetky pamätníky pripomínajúce komunistický systém,“ vyhlásil Nawrocki.


Napriek kritike ruskej vlády Poľsko od pádu komunistického režimu v roku 1989 podniká kroky na odstránenie symbolov nadvlády Moskvy z verejného priestoru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia