Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
15. októbra 2022, 17:41
Čas čítania 1:13

Aljaška prvýkrát v histórii zrušila sezónu lovu krabov snežných, pretože tam už žiadne nie sú. Dôvodom môže byť zmena klímy

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Aljaška prvýkrát v histórii zrušila sezónu lovu krabov snežných, pretože tam už žiadne nie sú. Dôvodom môže byť zmena klímy
Zdroj: Getty Images/Buddhika Weerasinghe

Počet krabov snežných na Aljaške prudko klesá, ich množstvo sa za posledné dva roky znížilo o 90 percent.

Aljašský úrad pre ryby a zver prvýkrát v histórii zrušil sezónu lovu krabov snežných. Dôvodom je klesajúci počet tohto druhu, píše Vice News.

Za posledné dva roky sa ich množstvo znížilo o 90 percent. Výskumníci zatiaľ neprišli na príčinu tohto poklesu, no zhodujú sa na tom, že hlavným faktorom je zmena klímy.

„Chápeme, že zastavenie lovu krabov bude mať značný vplyv na lovcov, priemysel a komunity. ADF&G však musí tieto vplyvy vyvážiť poskytnutím dlhodobej ochrany a zaistením udržateľnosti populácie týchto živočíchov,“ uviedlo v tlačovej správe aljašské ministerstvo pre ryby a zver a dodáva, že vzhľadom na súčasný stav sa musí riadenie populácie kraba snežného v Beringovom mori zamerať na jeho zachovanie a obnovu. V súčasnosti sa preto vyvíja úsilie na zlepšenie vedeckých poznatkov a pochopenia dynamiky populácie kraba. 

Beringovo more, ktoré je domovom týchto živočíchov, čelilo v rokoch 2017 až 2019 radikálnemu otepleniu. Kraby snežné, ktorým sa darí v studenej vode, v týchto podmienkach nedokázali prežiť. Napriek tomu sa v štúdiách zistilo, že zvieratá nemigrujú do chladnejších vôd, preto v rybároch stále žila nádej, že nájdu svoje úlovky na obvyklých miestach.

16. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:10 Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor)

Avšak opak bol pravdou. Rybárov zaskočili prázdne siete. „Bol to boj. Vyťahovali sme takmer prázdne siete. Prehľadávali sme niekoľko kilometrov oceánskeho dna a nevytiahli sme ani sto krabov,“ povedal Gabriel Prout, komerčný farmár.

Zákaz lovu krabov tak negatívne ovplyvnil aj ľudí, ktorí sa predajom krabov na Aljaške živili. V minulých rokoch získali z predaja kraba snežného viac ako 200 miliónov dolárov. S podnikaním musia skončiť z dôvodu, že príslušné orgány nezabezpečili dostatočnú ochranu krabov, ktorá by mohla obnoviť ich populáciu. 

Za posledné dva roky zmizla približne jedna miliarda krabov. Vedci sa obávajú, že ich nečakaný úbytok je precedensom toho, ako môžu na druhy vplývať rýchle zmeny klímy. Klimatické zmeny okrem toho spôsobili aj pokles výskytu lososov v riečnych systémoch Yukon a Kuskokwim, čo poškodilo komerčný a rekreačný rybolov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia