Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
11. októbra 2022, 21:47
Čas čítania 0:57

Slovenskí branci oznámili koniec. „Svoj boj sme už vyhrali,“ lúčia sa na Facebooku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Paramilitaristická skupina po 10 rokoch končí.

Paramilitaristická skupina Slovenskí branci po 10 rokoch činnosti končí. Hnutie sa so svojimi podporovateľmi rozlúčilo na Facebooku, kde jeho zástupcovia tvrdia, že svoj boj už vyhrali.

„Nie, nekončíme porazení, ale plní krásnych spomienok, kontaktov, priateľov a hlavne skutkov, ktoré sme vykonali. Napriek počiatočným nulovým skúsenostiam, žiadnym financiám či nejakého zázemia sme len na základe ochoty pracovať vybudovali na Slovensku domobranu. Áno, chyby sa robili, lebo učili sme sa za pochodu,“ píše v rozlúčkovom príspevku hnutie.

27. januára 2022, 12:30 Čas čítania 5:26 Bývalý člen Slovenských brancov: Zobudili sme sa o pol piatej ráno s tým, že ideme mlátiť Rómov Bývalý člen Slovenských brancov: Zobudili sme sa o pol piatej ráno s tým, že ideme mlátiť Rómov

„Pravidelné tréningy, školenia, výcviky a simulácie nasadení, prehlbovanie vlastenectva či zdravých pohybových návykov a množstvo nasadení v rámci pomoci civilnému obyvateľstvu, a to pri povodniach, snežných kalamitách či pátraní po nezvestných osobách. Naším úspechom je to množstvo ľudí, ktorí prešli naším výcvikom a vďaka ktorým môžeme povedať, že máme pripravenejšiu a uvedomelejšiu spoločnosť, v ktorej žijeme,“ píšu branci v príspevku.

Kto boli Slovenskí branci?

Veliteľ Slovenských brancov (SB) Peter Švrček tvrdil, že jeho hnutie sa usiluje ochrániť národ. Investigatívne centrum Jána Kuciaka v novembri 2021 upozornilo na to, že členovia SB spolupracujú s poľskými extrémistami, ktorých spájajú s útokom na Ukrajine s proruským pozadím. Niektorí členovia poľskej jednotky Strelec boli dokonca súčasťou neofašistických zoskupení. 

V minulosti spolupracovali s krajne pravicovým Slovenským hnutím obrody a spoločne oslavovali vznik Slovenského štátu, informovali Aktuality.sk. Portál navyše upozornil, že logo brancov až nápadne pripomína znak polovojenskej mládežníckej organizácie Hitlerjugend. My sme jedného z bývalých členov SB vyspovedali v rozhovore, v ktorom hovoril napríklad aj o tom, ako chodili biť Rómov.

Domov
Zdieľať
Diskusia