Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
10. októbra 2022, 15:53
Čas čítania 1:00

Psychické problémy nie sú prejavom slabosti, odkazuje Zuzana Čaputová

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová pripomína, že o duševnom zdraví treba hovoriť nielen v dnešný Svetový deň duševného zdravia.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia zverejnila video, v ktorom pripomína, že psychické problémy nie sú prejavom slabosti. „To je, ako by ste povedali, že mať zlomenú nohu je prejavom slabosti. Nie je sebectvom hovoriť o sebe a o svojich pocitoch. Každý takýto problém má svoje riešenie,“ hovorí hlava štátu. 

Často podľa svojich slov hovorí s mladými ľuďmi o tom, ako zažívajú úzkosti, majú nepríjemné pocity a myšlienky, akoby strácali samých seba. „Mnohí sa cítia pod tlakom toho, že nie sú dosť dobrí, alebo majú stres.“

Podľa prezidentky je dôležité o trápení na duši hovoriť. „Hovorte s priateľmi, ktorým dôverujete. Hovorte so svojimi rodičmi. Zachatujte na linku pomoci. Zavolajte tam. Nezostávajte so svojím trápením sami. Nielen v dnešný Svetový deň duševného zdravia, ale kedykoľvek to potrebujete,“ radí Zuzana Čaputová. 

Kontakty pomoci: 

  • Ipčko.sk 0800 500 333,
  • Linka dôvery Nezábudka 0800 800 566,
  • Linka detskej istoty 116 111,
  • Linka detskej dôvery 0907 401 749,
  • Národná linka na podporu duševného zdravia 0800 193 193,
  • Linka pomoci Chuť žiť 0800 221 080

K téme sa vyjadril aj exprezident Andrej Kiska, ktorý si podľa svojich slov podobnými problémami v živote prešiel.

„V dnešnej dobe sme nastavení na úspech. Na rýchlosť a výsledky. A hanbíme sa priznať svoje pochybnosti a vnútorné zlyhania. Hovoriť o depresii. O úzkosti. Požiadať o porozumenie. A to je chyba. Nevieme si potom navzájom pomôcť a nerozumieme, prečo nám blízky človek je smutný a nevrlý,“ konštatuje Kiska. Svetový deň duševného zdravia by sme podľa neho mali prežiť s porozumením k druhým aj sebe samým. 

Domov
Zdieľať
Diskusia