Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eduard Starkbauer
8. októbra 2022 o 12:37
Čas čítania 0:49

Do aktívnych záloh sa prihlásilo len 86 Slovákov. Ministerstvo obrany kritizuje nastavenie systému, mnohí sa obávajú aj vojny

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministerstvo už v novembri predloží novelu zákona o brannej povinnosti, na základe ktorej budú aktívne zálohy dostupnejšie pre verejnosť.

Do aktívnych záloh slovenských ozbrojených síl sa na rok 2023 prihlásilo 86 občanov. Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková hovorí, že vzhľadom na naše potreby ide o „nízke číslo“. Ministerstvo vidí za nízkym záujmom hneď viacero dôvodov. Veľkú rolu zohráva strach občanov, „ktorý je vzhľadom na ruskú agresiu pochopiteľný“.

Dôvodom nízkeho počtu záujemcov sú podľa ministerstva aj dlhodobo zle nastavené kritériá prijímania občanov do aktívnych záloh. Už v novembri chce preto rezort predložiť novelu zákona o brannej povinnosti, na základe ktorej budú aktívne zálohy pre verejnosť dostupnejšie.

Slovensko plánuje dať na obranu 2 % z HDP.
Slovensko plánuje dať na obranu 2 % z HDP. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič


Podľa aktuálnej legislatívy môžu požiadať o zaradenie do aktívnych záloh iba občania, ktorí už slúžili v Ozbrojených silách SR, vykonali povinnú vojenskú službu, absolvovali dobrovoľnú vojenskú prípravu alebo slúžili v niektorom z bezpečnostných zborov, ako sú Policajný, Hasičský a záchranný zbor či Zbor väzenskej a justičnej stráže.


V novele zákona o brannej povinnosti, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, navrhuje rezort otvoriť aktívne zálohy aj pre ľudí bez vojenských skúseností, ktorí neabsolvovali dobrovoľnú vojenskú prípravu. Ďalšou posilou aktívnych záloh by mohli byť profesionálni vojaci prepustení zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych záloh pred prijatím do štátnej služby. Aktívne zálohy sa pripravujú predovšetkým na výkon mimoriadnej služby a plnenie úloh ozbrojených síl pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí. 

Anketa:
Privítal by si možnosť zapojiť sa do aktívnych záloh ozbrojených síl?
Áno
Nie
Áno
18 %
150 Hlasov
Nie
82 %
694 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia