Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. októbra 2022, 20:24
Čas čítania 1:14

Paríž sa pridal k mestám, ktoré nebudú mať počas MS vo futbale fanzóny. Poukazuje na ľudskoprávne aj ekologické problémy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rovnaké rozhodnutie už spravilo Marseille, Lille, Bordeaux, Reims, Nancy či Štrasburg.

Paríž sa pripojil k francúzskym mestám, ktoré sa tento rok rozhodli symbolicky bojkotovať majstrovstvá sveta vo futbale. V Paríži nepostavia tradičné fanzóny na protest proti porušovaniu ľudských práv a životného prostredia v Katare. Rovnaké rozhodnutie už stihli oznámiť aj miestne úrady v mestách Marseille, Lille, Bordeaux, Reims, Nancy či v Štrasburgu.

Rozhodnutie o bojkote v hlavnom meste Francúzska komunikoval bývalý francúzsky reprezentant v ragby a námestník pre oblasť športu Pierre Rabadan. Inštalácia fanúšikovských zón podľa neho neprichádza do úvahy aj napriek tomu, že mestské futbalové mužstvo Paríž Saint-Germain vlastní od roku 2011 katarský emír Tamim bin Hamad al-Thani.

Starosta Marseille Benoît Payan v tejto súvislosti povedal, že „šampionát sa postupne zmenil na ľudskú a environmentálnu katastrofu, ktorá je nezlučiteľná s hodnotami, ktoré chceme vidieť odprezentované v športe a predovšetkým vo futbale“. 

Mestská rada v Lille neodvysielanie zápasov dokonca schválila jednohlasne a starostka mesta Martine Aubryová povedala, že usporiadanie súťaže v Katare je „nezmysel z hľadiska ľudských práv, životného prostredia a športu“.

Symbolicky dôležitý bojkot prišiel aj z radnice v Štrasburgu, kde sídli Európsky súd pre ľudské práva. Jeho starostka Jeanne Barseghianová povedala, že je nemožné ignorovať početné upozornenia mimovládnych organizácií odsudzujúce zneužívanie a vykorisťovanie prisťahovaleckých pracovníkov. „Na stavbách zomreli tisíce zahraničných robotníkov, je to neprijateľné. Štrasburg nemôže zatvárať oči, keď sú ľudské práva takýmto spôsobom porušované.“ 

Majstrovstvá sveta bude bojkotovať aj francúzska legenda Manchestru United Eric Cantona.

„Nebudem sledovať ani jeden zápas na týchto majstrovstvách sveta. Štve ma to, pretože je to udalosť, ktorú odmalička milujem, teším sa na ňu a s vášňou ju sledujem. Ale buďme k sebe úprimní. Tieto majstrovstvá sveta nemajú zmysel. Jediným zmyslom tejto udalosti, ako všetci vieme, sú peniaze.“

Domov
Zdieľať
Diskusia