Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2022, 6:49
Čas čítania 1:18
Adriana Královičová

Šampanské sa bude môcť podávať už aj vo vesmíre. Ako prvá s ním na trh prichádza francúzska spoločnosť Maison Mumm

KULTÚRA DIZAJN
Uložiť Uložené

Dizajnér Octave de Gaulle sa spojil s francúzskym domom Maison Mumm, ktorý je jeden z najväčších producentov šampanského na svete. Fľašu šampanského vyrobil tak, že sa bude môcť vypiť vo vesmíre.

Spoločnosť Maison Mumm vytvorila šampanské Mumm Cordon Rouge Stellar, ktoré bude súčasťou letov súkromnej vesmírnej spoločnosti Axiom Space. Je to prvý produkt svojho druhu určený na vesmírne lety. 


Na dizajne sa podieľal dizajnér Octave de Gaulle. Je zakladateľ agentúry, ktorá sa špecializuje na vesmírne návrhy dizajnov s názvom Spade. Spolupracuje s technickou podporou francúzskej vesmírnej agentúry Centre national d'Etudes Spactiales (CNES) a dizajnérskou kanceláriou Comat, uvádza portál dezeen.com.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Maison MUMM (@ghmumm)

Dizajn fľaše bol prispôsobený tak, aby zapadol do prostredia nulovej gravitácie. Sklenená fľaša je zaistená antikorovým zariadením, ktoré zabezpečí, že tekutina neprichádza do kontaktu s externými materiálmi. Čo je najdôležitejšie, fľašu chráni hliníkový obal. Napriek tomu, že ide o futuristický dizajn, podobá sa tradičnej fľaši šampanského. Maison Mumm začal pracovať na projekte v roku 2017, nový dizajn predstavili na medzinárodnom astronautickom kongrese, ktorý sa konal v parížskom observatóriu 21. septembra 2022. 

„Zlyhanie je nepravdepodobné, ak by nastalo, rozbije sa sklo, to je neprijateľné. Čo je typické pre všetky vesmírne materiály, je druhá ochranná vrstva v prípade zlyhania prvej. Nalievanie v podmienkach nulovej gravitácie nie je možné. Na dne fľaše sa nachádza tlačidlo, ktoré slúži na vytlačenie šampanského z fľaše,“ tvrdí Octave de Gaulle. 

Šampanské sa bude, samozrejme, podávať v špeciálne navrhnutom pohári. Astronauti si budú môcť vychutnať inú chuť, pretože aj tá bola prispôsobená tomu, aby bola vhodná na pitie vo vesmíre. Tradičný štýl výroby tejto francúzskej značky však zostane zachovaný. Použili zmes Mumm Cordon Rouge vyrobenú z hrozna z úrody v roku 2016, ktorá obsahuje väčšinu Pinotu Noir a je doplnená o rezervné vína z posledných piatich rokov.

Keďže záujem o vesmírny turizmus stále rastie, bolo vytvorených množstvo návrhov. Autori pracujú s myšlienkou, že ak sa má cestovať do vesmíru, nestačia len ľudia, ale aj naše tradície. Mumm Cordon Rouge Stellar bude na palube nadchádzajúcich letov stanice Axiom. Tá je momentálne vo výstavbe a čaká na to, kedy bude úplne v súlade s priestorovými požiadavkami stanovenými CNES. 

Anketa:
Čo si o tomto nápade myslíš?
Je to super.
Zbytočné.
Je to super.
53 %
Zbytočné.
47 %
Domov
Zdieľať
Diskusia