Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
27. septembra 2022, 11:52
Čas čítania 1:05

Rusko môže proti Ukrajine použiť jadrové zbrane, tvrdí ruský exprezident Medvedev. NATO podľa neho na pomoc Kyjevu nepríde

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev zaujal jasný postoj k použitiu jadrových zbraní.

Jeden z najväčších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina opäť pohrozil, že jadrový útok na Ukrajinu sa môže stať realitou.

Putin nariadil v krajine „čiastočnú mobilizáciu“ prvýkrát od druhej svetovej vojny. Zároveň podporil plán na anexiu rozsiahlych území Ukrajiny, pričom varoval Západ, že pri obrane Ruska je odhodlaný použiť jadrové zbrane.

Americký prezident Joe Biden ho za tieto vyjadrenia minulý týždeň na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku obvinil. Vyjadril sa, že sa Putin otvorene vyhráža Európe a svetu použitím jadrových zbraní a ignoruje medzinárodné záväzky Ruska.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev tiež zaujal k použitiu jadrových zbraní jasný postoj. Podľa neho má Rusko právo sa brániť jadrovými zbraňami. Ruskí predstavitelia pod pojmom „brániť Rusko“ myslia aj obranu okupovaných ukrajinských území, ktoré sa Moskva chystá čoskoro pripojiť.

Anketa:
Myslíš si, že je hrozba použitia jadrových zbraní zo strany Ruska reálna?
Nemyslím si, je to iba zastrašovanie.
Je iba otázkou času, kedy sa to stane. 
Je mi to jedno. 
Nemyslím si, je to iba zastrašovanie.
37 %
236 Hlasov
Je iba otázkou času, kedy sa to stane. 
56 %
351 Hlasov
Je mi to jedno. 
7 %
45 Hlasov

Rusko by podľa Medvedeva mohlo pristúpiť k použitiu prostriedkov jadrového odstrašenia, „ak budeme my alebo naši spojenci napadnutí týmto typom zbraní“ alebo „ak bude agresia s použitím konvenčných zbraní ohrozovať existenciu nášho štátu“.


Medvedev sa pritom domnieva, že ak by aj Rusko skutočne pristúpilo k použitiu jadrových zbraní, Západ a NATO by ani v takomto prípade do konfliktu na Ukrajine priamo nezasiahli a na pomoc Kyjevu by neprišli.

„Predstavte si, že ukrajinská agresia Rusko donúti proti ukrajinskému režimu nasadiť tú najhrozivejšiu zbraň. Verím, že NATO ani v takom prípade priamo do konfliktu nezasiahne,“ tvrdí Medvedev a vraví, že Ukrajina za to Západu nestojí. 


Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní. Nešpecifikoval, ako plánujú Spojené štáty na prípadné nasadenie takýchto zbraní reagovať, no uviedol, že Washington s Moskvou pravidelne komunikuje a dáva jej na vedomie, čo by takýto krok znamenal.

Domov
Zdieľať
Diskusia