Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
22. septembra 2022, 7:51
Čas čítania 0:57

Ukrajina si s Ruskom vymenila 300 vojnových zajatcov. Do Ruska šiel „Putinov kmotor” Medvedčuk, na Ukrajinu velitelia z Mariupola

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Ukrajina si s Ruskom vymenila 300 vojnových zajatcov. Do Ruska šiel „Putinov kmotor” Medvedčuk, na Ukrajinu velitelia z Mariupola
Zdroj: TASR/AP

Ukrajine sa pri výmene podarilo oslobodiť 215 ľudí, väčšinou zajatých po tom, čo ruská armáda dobyla mesto Mariupol.

Ukrajina v stredu oznámila, že si s okupačnou mocnosťou vymenili takmer 300 ľudí vrátane ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka a veliteľov ukrajinskej obrannej operácie v obliehanom Mariupole.

Rusko získalo v rámci výmeny 55 zajatcov vrátane Medvedčuka - bývalého ukrajinského poslanca a spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina - ktorého na Ukrajine obvinili z vlastizrady. Oznámil to vo svojom pravidelnom príhovore v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajine sa pri výmene podarilo oslobodiť 215 ľudí, väčšinou zajatých po tom, čo ruská armáda dobyla mesto Mariupol. „Pre našu krajinu a celú našu spoločnosť to je jasné víťazstvo. Hlavné je, že 215 rodín uvidí svojich milovaných doma a v bezpečí,“ uviedol Zelenskyj.

21. septembra 2022, 18:48 Čas čítania 1:21 Putinov priateľ: Z Nemecka a Británie za tri minúty spravíme marťanskú púšť, keď na nich zaútočíme jadrovými zbraňami Putinov priateľ: Z Nemecka a Británie za tri minúty spravíme marťanskú púšť, keď na nich zaútočíme jadrovými zbraňami

Ukrajinský prezident sa poďakoval svojmu tureckému náprotivku Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za jeho pomoc, ktorú pri výmene poskytol, a povedal, že v Turecku ostáva niekoľko ukrajinských veliteľov oslobodených v rámci výmeny. Ide najmä o veliteľov obrannej operácie v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole, o ktorých oslobodenie sa Kyjev dlho usiloval. Velitelia budú podľa Zelenského v Turecku až do konca vojny v „úplnom bezpečí a pohodlí“.
„Pamätáme na všetkých našich ľudí a snažíme sa zachrániť každého Ukrajinca,“ dodal Zelenskyj.

V rámci tejto výmeny prepustili aj 10 zahraničných vojnových zajatcov vrátane piatich Britov a dvoch Američanov, ktorých previezli z Ruska do Saudskej Arábie.

Zelenskyj povedal, že táto rozsiahla výmena zajatcov bola vopred dohodnutá, pričom prípravy na ňu boli dlhé a intenzívne. Erdogan pritom ešte v utorok avizoval, že Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene asi 200 zajatcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia