Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
16. septembra 2022 o 22:03
Čas čítania 1:02

Telá z masového hrobu v Iziume boli mučené, tvrdí Zelenskyj. Niektoré mali polámané ruky alebo lano okolo krku

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Telá z masového hrobu v Iziume boli mučené, tvrdí Zelenskyj. Niektoré mali polámané ruky alebo lano okolo krku
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Rusko je podľa Zelenského teroristický štát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že na telách z masového pohrebiska v ukrajinskom Iziume boli nájdené dôkazy mučenia. Mesto prednedávnom dobyla späť ukrajinská armáda. Zelenskyj o tom informoval na svojom oficiálnom instagramovom profile.


„Svet sa dnes dozvie, čo po sebe zanecháva ruská armáda,“ povedal. Stovky obetí z pohrebiska v Iziume „boli mučené, zastrelené alebo zahynuli pri ostreľovaní“, povedal Zelenskyj vo videu. Podľa neho existujú dôkazy o rôznych krutostiach, pričom niektoré telá mali okolo krku lano alebo mali polámané ruky.


„Vyše 400 tiel so známkami mučenia, detí, tých, ktorí zahynuli v dôsledku raketových útokov, a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, sa našlo na masovom pohrebisku v Iziume,“ uviedol Zelenskyj s tým, že konečný počet obetí zatiaľ nie je známy. Ukrajinský prezident Izium navštívil v stredu.

„Rusko sa už stalo najväčším zdrojom terorizmu na svete, žiadna iná teroristická mocnosť za sebou nenechala toľko mŕtvych... Svet musí konať. Rusko musí byť uznané za štát sponzorujúci terorizmus,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook.


Oleh Synjehubov – gubernátor Charkovskej oblasti, v ktorej Izium leží – uviedol, že na masovom pohrebisku sa našli aj telá so zviazanými rukami. „Podľa našich informácií nesú všetci známky násilnej smrti. Sú tu telá s rukami zviazanými za chrbtom. Každá skutočnosť bude vyšetrená,“ cituje Synjehubova agentúra Reuters.


Reportéri z AFP v piatok informovali o stovkách hrobov v lesoch za mestom. Jeden z reportérov videl na pohrebisku telo so zviazanými rukami. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) chce do Iziumu poslať monitorovací tím, aby preveril tvrdenia ukrajinských orgánov o nájdení masových hrobov.

Izium
Zdroj: Úřad prezidenta Ukrajiny
Domov
Zdieľať
Diskusia