Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
11. septembra 2022, 9:16
Čas čítania 3:36

Matovičov sľub „200 eur na dieťa“ už neplatí, zrušil krúžkovné. Hodil to na Gröhlinga, ktorý sa bráni zverejnením mailov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič na Facebooku špekuluje, ako naplniť sľub z bilbordov. Už teraz vie, že bude musieť v parlamente zháňať hlasy, možno sa opäť oprie o hlasy fašistov.

Aktualizované o 10.06 h o reakciu Branislava Gröhlinga, ktorý zverejnil mailovú komunikáciu medzi ministerstvom financií a ministerstvom školstva. 

Igor Matovič v sobotu cez Facebook oznámil, že sľubované krúžkovné pre deti bude musieť vláda odvolať. Mesačný príspevok pre deti vraj vyplácať nebudú, lebo odchádzajúci minister školstva nepripravil legislatívu. „Bohužiaľ, minister školstva zakázal zamestnancom ministerstva na zavedení krúžkovného čokoľvek robiť. Trapko,“ napísal expremiér a minister financií Igor Matovič. 


Strana Sloboda a solidarita dlhodobo označovala krúžkovné za nevykonateľné.

Krúžkovné je dielo samotného Igora Matoviča, minister školstva v demisii Gröhling opakovane potvrdil, že oň nemá záujem a peniaze chce použiť na zvýšenie platov učiteľov. Matovič sa postaral o schválenie krúžkovného za pomoci hlasov extrémistických poslancov, ktorí navyše presadili pozmeňujúci návrh, ktorý by diskriminoval Rómov. Minister financií neskôr s pomocou svojho hnutia a fašistov prelomil veto prezidentky.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Zuzanu Čaputovú následne opakovane kritizoval, že dala novelu zákona preskúmať Ústavným súdom SR, aj keď sám predtým priznal, že krúžkovné cez parlament pretlačil „bagrom“ bez medzirezortného pripomienkového konania. 

Spolu s krúžkovným chcel Matovič zaviesť aj nový úrad s približne 500 zamestnancami, ktorým mali nakúpiť systémy, autá a počítače, aby kontrolovali, ako učitelia a žiaci krúžky vykonávajú.

Gröhling zverejnil maily: Matovič klame

Odchádzajúci minister školstva Branislav Gröhling v nedeľu dopoludnia zareagoval na obvinenia ministra financií Igora Matoviča. Tvrdí, že nie je pravda, že zamestnanci ministerstva školstva nepripravovali legislatívu ku krúžkovnému. 

„Igor Matovič opäť klame a na fotke je dôkaz. Tvrdí, že som zakázal zamestnancom ministerstva na krúžkovnom pracovať. V skutočnosti naši zamestnanci na ňom pomáhali a pripomienkovali ho. Len Igor Matovič ich úplne odignoroval. Do parlamentu priniesol sfušovaný zákon, ktorý zabezpečí, že na krúžkovnom sa nabalia podvodníci a špekulanti,“ vysvetľuje Gröhling.

Minister školstva v demisii zverejnil aj dôkaz – emailovú komunikáciu z 8. apríla 2022, kde riaditeľ odboru legislatívy rezortu školstva posiela pripomienky zamestnancom Igora Matoviča vrátane štátneho tajomníka Marcela Klimeka, ktorý je adresátom mailu. „Pripomienky Igor Matovič kompletne odignoroval a priniesol úplne sfušovaný zákon. Ten je v rozpore s 8 ďalšími zákonmi a je napísaný tak, že sa na krúžkovnom obohatia podvodníci a nekvalifikovaní ľudia,“ komentuje Gröhling.

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Matovičovi ďalej vyčíta, že jeho krúžkovné v aktuálnom znení by mohli využívať aj fašisti z ĽSNS, ktorí by mohli vyučovať dejepis vo svojom ponímaní. Zákon v aktuálnom znení dokonca neupravuje ani dĺžku trvania krúžkov, teoreticky by si tak ktokoľvek bez adekvátneho vzdelania mohol zobrať peniaze aj za minútu práce. „Rozumiem, že Igor Matovič je frustrovaný zo svojej neschopnosti a potrebuje hodiť na niekoho vinu za svoj zlý zákon.“

200 eur na dieťa z bilbordov už neplatí

Igor Matovič v sobotnom večernom statuse preventívne spomína aj svoj sľub z bilbordu. Keďže krúžkovné nebude, ani slogan „Sľúbili sme 200 eur na dieťa – splnili sme“ už neplatí. 

Minister financií tvrdí, že nájdu spôsob, ako Slovákom peniaze z krúžkovného vynahradiť v hotovosti. „Navyše urobíme zmeny, ktoré rozšíria možnosť mať 200 € na dieťa na všetky deti od 0 do 18 rokov. Prídavok na dieťa zvýšime z júnových 25 € na 60 €. Plus daňový bonus zvýšime až do 140 €,“ sľubuje predseda OĽaNO, uvedomujúc si, že vzhľadom na vstup do menšinovej vlády mu v parlamente chýba minimálne šesť hlasov aj za predpokladu, že by všetkých 70 poslancov OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí prišlo na hlasovanie. 

Igorovi Matovičovi pomohli v dvoch hlasovaniach za balíček fašisti, zrejme sa na nich bude môcť spoľahnúť aj teraz. V statuse tvrdí, že ešte nevie, kto v Národnej rade SR zahlasuje za zmeny v balíku, aby opäť dosiahol na 200 eur. „Tak kto? Neviem, ale verím, že sa nájdu v pléne poslanci, ktorí sa pridajú ku koaličnej menšine a ukážu, že im na rodinách záleží.“

Aktuálne bilbordy v rámci predvolebnej kampane strany OĽaNO, na ktorých sa nachádza zavádzajúci slogan.
Aktuálne bilbordy v rámci predvolebnej kampane strany OĽaNO, na ktorých sa nachádza zavádzajúci slogan. Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála

Gröhling: Keď je Matovič na Facebooku, financie sú v bezpečí

Minister školstva v demisii Branislav Gröhling reagoval na slová Igora Matoviča satiricky. „Som rád, že Igor Matovič mi venoval dnes už druhý status. Znamená to, že venuje svoj čas Facebooku. A to je určite lepšie, než keď vymýšľa atómovky za stovky miliónov eur. Ďakujem, že aspoň na chvíľu sú naše financie v bezpečí,“ napísal na Facebooku. 

31. augusta 2023, 12:00 Čas čítania 0:17 „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť

Matovič a Gröhling sa do ďalšieho konfliktu dostali už v sobotu popoludní, keď vyšlo najavo, že trojkoalícia nemá náhradu za ministra školstva a predseda vlády Heger bude dočasne viesť tento rezort

Podľa informácií Refresheru sa nedarí predsedom koaličných strán a premiérovi Hegerovi nájsť náhradníka, ktorý by bol ochotný rezort prebrať. Pôvodne oslovili s ponukou na ministra školstva Daniela Bútoru.

S Branislavom Gröhlingom plánuje odísť aj celý odborný tím, ktorý nastavoval procesy pri čerpaní peňazí z plánu obnovy. Gröhlinga vraj požiadali, aby v rezorte zostal, ale Matovič to popiera. 

Minister financií paradoxne tvrdí, že koalícia má niekoľko atraktívnych kandidátov. „Máme viacero zaujímavých kandidátov a nechceme urobiť pri výbere zbytočne unáhlené rozhodnutie. Každý z kandidátov je nezávislý fachman v obore (tak ako traja ostatní noví ministri).“

Jeho tvrdenie však nesedí s konštatovaním predsedu vlády, ktorý navrhuje samého seba.  

„Ak by ste sa mali rozhodnúť vy a mali by ste vo finále výberu fachmana zo školstva a vyučeného obuvníka s kariérou kaderníka celebrít – kto by bola vaša voľba? Moja je jasná,),“ urazil na záver Matovič Gröhlinga.

Odchádzajúci šéf rezortu školstva Gröhling považuje toto konanie premiéra a ministra financií za hazard so vzdelávaním našich detí. „Už dva mesiace som mohol svojho nástupcu oboznamovať s problematikou a pripravovať ho na všetko, čo ho na ministerstve čaká, na potrebné reformné opatrenia, ktoré ho čakajú, ako aj krízové riadenie týkajúce sa cien energií, covidu či umiestňovania žiakov z Ukrajiny. Nič z toho sa neudialo, keďže som dodnes nedostal jediné meno,“ povedal Gröhling Refresheru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia