Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík Viktor Kniš
10. septembra 2022 o 13:35
Čas čítania 2:27

Heger požiadal prezidentku, aby mohol dočasne viesť ministerstvo školstva. Je to hazard so vzdelávaním detí, odkazuje Gröhling

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Mená ostatných potenciálnych ministrov zatiaľ neuviedol.

Predseda vlády Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby ministerstvo školstva pridelila dočasne jemu. Informoval o tom dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy. Odovzdal jej aj mená ostatných potenciálnych ministrov, no s ich oznámením chce oficiálne prísť neskôr.

Podľa informácií Refresheru sa nedarí predsedom koaličných strán a premiérovi Hegerovi nájsť náhradníka, ktorý by bol ochotný rezort prebrať. Pôvodne oslovili s ponukou na ministra školstva Daniela Bútoru.

S Branislavom Gröhlingom plánuje odísť aj celý odborný tím, ktorý nastavoval procesy pri čerpaní peňazí z plánu obnovy. Gröhlinga vraj požiadali, aby v rezorte zostal.

Podobne už nedávno žiadali o zotrvanie v koalícii aj Ivana Korčoka, ktorý odchádza z ministerstva zahraničných vecí. 

Výber nových ministrov už stihol na Facebooku komentovať aj minister financií Igor Matovič. „Návrhy na troch nových ministrov sú už odovzdané v paláci – zahraničných vecí, hospodárstva a spravodlivosti. Ide o troch uznávaných ľudí z fachu. Dočasným ministrom školstva bude premiér, kým nevyberieme z viacerých možností tú/toho naj,“napísal.

V posledných dňoch sa skloňovali najmä mená odborníka na energetiku Karola Hirmana, diplomata Rastislava Káčera a sudcu Ľudovíta Bradáča. Minimálne prví dvaja sú podľa informácií Refresheru stále vážnymi kandidátmi. 

10. marca 2023 o 16:30 Čas čítania 8:43 Eduard Heger: Na zníženie trestov za marihuanu už dozrel čas, na registrované partnerstvá ešte nie (Rozhovor) Eduard Heger: Na zníženie trestov za marihuanu už dozrel čas, na registrované partnerstvá ešte nie (Rozhovor)

Premiér ďalej v relácii hovoril aj o rozpade štvorkoalície, pričom ultimátum strany Richarda Sulíka označil za veľkú chybu. Odmietol tiež, že by bol v podriadenom postavení voči Igorovi Matovičovi.

Podľa vlastných slov sa cíti vo vzťahu s ministrom financií a lídrom strany OĽaNO autonómny. Matovičov status, v ktorom svoju momentálnu situáciu prirovnal k prenasledovaniu Židov, označil Heger za nevhodný. „Ak tým pán Matovič myslel svojich kritikov, tak to prirovnanie nie je vhodné,“ hovoril premiér.

„Nepripomína vám konanie vtedajších fašistov konanie dnešných samozvaných majiteľov pravdy? Opäť si našli svojich ‚Židov‘ a opäť s cieľom ich totálnej dehumanizácie. Odporné vtedy, odporné dnes,“ písal v statuse Matovič.

Heger
Zdroj: TASR

Branislav Gröhling: Je to hazard so vzdelávaním našich detí

Refresher krátko po odvysielaní relácie Sobotné dialógy na RTVS kontaktoval odchádzajúceho ministra školstva Branislava Gröhlinga. Ten opäť vyhlásil, že ak si zvyšok koalície vybral, že uprednostní funkciu pre ministra Matoviča, mali mať pripravené meno za jeho nástupcu na ministerstve školstva.

„Už dva mesiace som mohol svojho nástupcu oboznamovať s problematikou a pripravovať ho na všetko, čo ho na ministerstve čaká, na potrebné reformné opatrenia, ktoré ho čakajú, ako aj krízové riadenie týkajúce sa cien energií, covidu či umiestňovania žiakov z Ukrajiny. Nič z toho sa neudialo, keďže som dodnes nedostal jediné meno,“ povedal Gröhling Refresheru. 

21. decembra 2022 o 18:26 Čas čítania 0:11 Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri

Nástupcom podľa neho rozhodne nemôže byť dočasne poverený premiér na čiastočný úväzok. „Naopak, školstvo si zaslúži pripraveného a rozhodného ministra, ktorý prevezme rezort a všetky jeho úlohy.“

Vyzdvihol potrebu pokračovať vo všetkých reformných krokoch. „To je napríklad reforma obsahu vzdelávania, reforma poradní či podmienky plánu obnovy. Časť práce sme splnili vopred. Už v lete sme splnili podmienky druhej platby z plánu obnovy, ktoré majú termín až na jeseň. Vyhlásili a nastavili sme výzvy na dobudovanie materských škôl, základných škôl či debarierizáciu SŠ za 170 miliónov eur.“

Trojkoalícia podľa Gröhlinga stratila čas, pretože už do jari 2023 je potrebné splniť náročné kritériá, aby Slovensko dostalo tretiu platbu z plánu obnovy. „Na to potrebuje rozhodnosť, schopnosť rokovať naprieč koalíciou, podporu strán a hlavne skorý nástup a spoznanie problematiky na ministerstve.“

Branislav Gröhling
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťak

Igor Matovič ešte neskôr na slová Branislava Gröhlinga reagoval ďalším statusom, v ktorom tvrdí, že koalícia má niekoľko atraktívnych kandidátov. „Máme viacero zaujímavých kandidátov a nechceme urobiť pri výbere zbytočne unáhlené rozhodnutie. Každý z kandidátov je nezávislý fachman v obore (tak ako traja ostatní noví ministri).“

Jeho tvrdenie však nesedí s konštatovaním predsedu vlády, ktorý navrhuje samého seba.  

„Ak by ste sa mali rozhodnúť vy a mali by ste vo finále výberu fachmana zo školstva a vyučeného obuvníka s kariérou kaderníka celebrít – kto by bola vaša voľba? Moja je jasná,),“ urazil na záver Matovič Gröhlinga.

Domov
Zdieľať
Diskusia