Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
9. septembra 2022, 21:38
Čas čítania 0:54

Galéria: Architekti v Dubaji navrhli obrovský prstencový mrakodrap. To, či sa dočká realizácie, je neisté

Kategória:
Kultúra
Uložiť Uložené
Galéria: Architekti v Dubaji navrhli obrovský prstencový mrakodrap. To, či sa dočká realizácie, je neisté
Zdroj: ZNera Space

Najväčšou výzvou je výber správnych materiálov.

Dubajská architektonická firma ZNera Space predstavila strhujúci návrh obrovského prstenca, ktorý má obkolesiť najvyššiu budovu sveta Burdž Chalífa. Ateliér plánuje do prstenca okolo 830-metrovej budovy vtesnať päť obytných poschodí a pásy zelene. Obvod budovy vo výške 550 metrov má byť až tri kilometre. 

Podľa CNN má futuristický koncept Downtown Circle predstavovať kontrast s vertikálnymi dominantami metropoly. Napriek vizuálnej pútavosti sa však pravdepodobne projekt, aspoň v najbližších rokoch, realizácie nedočká.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ZNera (@znera.space)

Najmus Chowdry z firmy ZNera Space tvrdí, že návrh má slúžiť predovšetkým na rozprúdenie diskusie o rozvoji husto obývateľných miest v súlade s princípmi udržateľnosti. Downtown Circle má čerpať energiu prevažne zo solárnych panelov, ktorými má byť pokrytá celá strecha.

V Dubaji teplota vzduchu bežne prekračuje 40 stupňov Celzia. Architekti chcú preto v budove vytvoriť mikroklímu, ktorá by mala uľahčiť život vo výnimočne horúcich dňoch. Štvorica pilierov by mala slúžiť ako čističky vzduchu s filtrom smogu.

Mrakodrap
Downtown Circle. Zdroj: ZNera Space

Prstencový formát budovy je zo statického hľadiska mimoriadne stabilný. Realizáciu odvážneho projektu však môže aj tak zbrzdiť výber vhodných materiálov, ktoré by boli dostatočne pevné aj ľahké. 

Dubaj
Zdroj: ZNera Space

Interiér Downtown Circle by mal slúžiť na bývanie a kultúru, ale aj obchody a biznis. Jeho obyvatelia by mali mať podľa Nilsa Remesa pocit, že obývajú „mesto v rámci mesta“. „Ak tu budete žiť, do kancelárie, parku alebo domov by ste sa mali dostať za 15 až 20 minút. To je v Dubaji ozaj výnimočné.“

DubajZNeraDowntown Circle.Znera
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia