Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
2. septembra 2022, 11:01
Čas čítania 0:54

Webbov teleskop odfotil historicky prvú planétu mimo našej slnečnej sústavy

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Webbov teleskop odfotil historicky prvú planétu mimo našej slnečnej sústavy
Zdroj: NASA

Hoci ide o veľký krok pre vedu, ľudstvu je táto planéta prakticky nanič – je totiž neobývateľná.

NASA pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba odhalila historicky prvú snímku cudzej planéty mimo našej slnečnej sústavy, píše NASA.

Snímka zachytávajúca exoplanétu HIP 65426 b má zhotovenie so štyrmi rôznymi svetelnými filtrami.

NASA potvrdila, že novozachytená planéta je plynný gigant. To znamená, že nemá skalnatý povrch. Preto ju nikdy nebude možné obývať.

Anketa:
Zaujímaš sa o vesmír?
Áno, je to fascinujúce.
Ani nie, aj tak o ňom ešte veľa nevieme.
Áno, je to fascinujúce.
96 %
1260 Hlasov
Ani nie, aj tak o ňom ešte veľa nevieme.
4 %
57 Hlasov

Aj napriek tomu, že pre ľudstvo nebude mať prakticky žiadne využitie, Sasha Hinkley, docent fyziky a astronómie na Univerzite v Exeteri, je z toho nadšený. „Toto je transformačný moment nielen pre Webba, ale aj pre astronómiu všeobecne,“ povedal Hinkley. Podľa NASA je exoplanéta stará približne 15 až 20 miliónov rokov. Známa je už od roku 2017. Jej hmotnosť je 12-násobne väčšia ako hmotnosť Jupitera.

Vytvorenie snímky tejto planéty bolo podľa vedcov komplikované. Hviezdy sú totiž oveľa jasnejšie ako exoplanéty. No vďaka sofistikovanej technológii sa im to napokon podarilo.

Za nájdenie planéty na fotke možno vďačiť výskumníčke Aarynn Carterovej. „Docieliť výsledný obrázok bolo náročné. Bolo to ako hľadať vesmírny poklad. Spočiatku som videla len svetlo z hviezdy. No starostlivým spracovaním obrazu sa mi podarilo toto svetlo odstrániť a odkryť planétu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia