Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. septembra 2022, 18:56
Čas čítania 1:01

Poľsko žiada od Nemecka 1,3 bilióna odškodné za 2. svetovú vojnu. Nemci však považujú otázku reparácií za uzavretú

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Poliaci vojnu vyúčtovali na 1 300 000 000 000 eur. Podľa Nemcov je však téma už uzavretá.

Poľsko vyčíslilo škody, ktoré mu spôsobilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny, na 6,2 bilióna zlotých (viac než 1,3 bilióna eur, číselne znázornené: 1 300 000 000 000 eur). Oznámil to vo štvrtok vo Varšave šéf poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński, informuje agentúra DPA.


Kaczyński podľa agentúry AFP poznamenal, že Poľsko „požiada Nemecko o rokovanie o týchto reparáciách“. Ako dodal, vyplatenie reparácií bude „dlhým a zložitým“ procesom. 

Ako však v reakcii uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, otázka reparácií už bola uzavretá. „Postoj nemeckej vlády sa nezmenil, otázka reparácií bola vyriešená,“ uviedol hovorca nemeckého ministerstva. Poukázal na to, že Poľsko sa už v roku 1953 zrieklo ďalších reparácií a toto stanovisko odvtedy viackrát potvrdilo.

Líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński počas slávnosti kladenia vencov pri príležitosti pripomínania si druhej svetovej vojny vo Varšave v Poľsku 1. septembra 2022.
Líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński počas slávnosti kladenia vencov pri príležitosti pripomínania si druhej svetovej vojny vo Varšave v Poľsku 1. septembra 2022. Zdroj: TASR/AP


„Toto je základný kameň dnešného poriadku v Európe. Nemecko uznáva svoju politickú a morálnu zodpovednosť za druhú svetovú vojnu,“ doplnil hovorca. Správa poľskej parlamentnej komisie sa považuje za základ pre rozhodnutie Varšavy o prípadných reparačných nárokoch voči Nemecku.

21. marca 2024, 9:30 Čas čítania 5:15 Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia

K jej zverejneniu došlo v symbolický deň, na ktorý pripadá 83. výročie, odkedy nacisti 1. septembra 1939 napadli Poľsko. Invázia znamenala začiatok druhej svetovej vojny, v ktorej zahynulo najmenej 55 miliónov ľudí, podľa niektorých odhadov to bolo až 80 miliónov, uvádza DPA.

V Poľsku prišlo o život až šesť miliónov ľudí a podľa predchádzajúcich výpočtov poľskej strany škody dosiahli 800 miliárd dolárov. Nemecká vláda odmieta akékoľvek požiadavky na reparácie. Domnieva sa, že táto otázka bola uzavretá Zmluvou o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku z roku 1990, ktorá umožnila nemecké zjednotenie na začiatku 90. rokov, keďže krajina akceptovala existujúcu hranicu s Poľskom.

Domov
Zdieľať
Diskusia