Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. augusta 2022, 21:54
Čas čítania 0:44

Experti varujú: Hladiny svetových morí rekordne stúpajú. Tento rok dosiahli nové maximum desiaty raz po sebe

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Experti varujú: Hladiny svetových morí rekordne stúpajú. Tento rok dosiahli nové maximum desiaty raz po sebe
Zdroj: TASR/Oceans and Fisheries Canada

Zmena klímy má svetové dosahy a nevykazuje žiadne známky spomalenia, tvrdia experti.

Koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére a hladiny svetových morí dosiahli v roku 2021 nové maximá. V stredu to vo výročnej správe uviedol americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA). 


„Údaje uvedené v tejto správe sú jasné – stále vidíme presvedčivejšie vedecké dôkazy, že zmena klímy má svetové dosahy a nevykazuje žiadne známky spomalenia,“ povedal predstaviteľ NOAA Rick Spinrad.

Nárast úrovne skleníkových plynov prišiel aj napriek zmierneniu emisií fosílnych palív v predchádzajúcom roku. Veľká časť svetovej ekonomiky sa prudko spomalila v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.

Arktída
Zdroj: TASR/Oceans and Fisheries Canada


Americká vládna agentúra uviedla, že koncentrácia skleníkových emisií v atmosfére bola v roku 2021 na úrovni 414,7 častíc na jeden milión (ppm), čo je o 2,3 viac ako v roku 2020. Táto úroveň je „najvyššia za najmenej uplynulých milión rokov podľa paleoklimatických záznamov“, napísal NOAA vo výročnej správe o stave klímy.


Hladiny svetových morí stúpali už desiaty rok po sebe. Tento rok dosiahli nový rekord – 97 milimetrov nad priemerom. Satelitné merania hladín sa začali v roku 1993.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Rok 2021 patril medzi šesť najteplejších rokov od polovice 19. storočia, uviedol NOAA. Vysoko nad priemerom bol vlani aj počet tropických búrok vo svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia