Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Jakub Paulík
30. augusta 2022, 17:48
Čas čítania 0:56

Slovensko nakúpi z Fínska obrnené vozidlá 8 × 8. Budú stáť takmer 450 miliónov

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Prvé vozidlo sa k nám dostane budúci rok v septembri.

Slovensko uzavrelo s Fínskom medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8 × 8. Prvé z vozidiel by k nám malo doraziť už budúci rok v septembri. Transportéry Patria Slovensko odkúpi od Fínska za 447 miliónov eur. O dohode informoval minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii, kde vystúpil spolu so šéfom fínskeho rezortu obrany Anttim Kaikkonenom.

S ním sa dnes stretol na neformálnom stretnutí ministrov obrany členských krajín Európskej únie v Prahe. Naď pred stretnutím vyhlásil, že Slovensko je pripravené usporiadať na svojom území výcvik ukrajinských vojakov. Odkazoval tak na plán šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, o ktorom dnes vedúci rezortov obrany rokovali.

OS SR
Zdroj: TASR/Lenka Krošláková

„Splnili sme všetky náležitosti na to, aby sme mohli zavŕšiť transparentný a pre Slovenskú republiku veľmi výhodný kontrakt, ktorý donesie veľmi zásadné spôsobilosti, ktorými Ozbrojené sily SR doteraz nedisponovali,“ povedal Naď na tlačovej konferencii o medzivládnej dohode s Fínskom.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa Naďa by malo z tejto zákazky profitovať viac ako 40 percent slovenských spoločností. Na tlačovej konferencii zároveň oznámil, že už 23 krajín z 30 ratifikovalo vstup Fínska do NATO. Slovensko sa k nim pridá v priebehu dvoch týždňov.

Minister obrany Naď tiež nedávno informoval o tom, že Slovensko odovzdá Ukrajine 30 vozidiel BVP-1, za ktoré od Nemecka dostane 15 moderných tankov Leopard 2. Aspoň jeden z tankov by sa mal na Slovensko dostať do konca tohto roku. Zmluvu s Nemeckom v Bratislave podpísal štátny tajomník nemeckého rezortu obrany Benedikt Zimmer.

Domov
Zdieľať
Diskusia