Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
27. augusta 2022, 14:13
Čas čítania 0:49

OĽaNO navrhuje, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. Výnimka by bola len štyrikrát v roku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa poslancov pracujú v obchodoch najmä ženy a chcú im preto dopriať nedeľu s rodinou.

Poslanci OĽaNO navrhujú, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. Výnimku by mali len štyri nedele v roku – posledná nedeľa pred začiatkom školského roka a tri adventné nedele pred Vianocami, píše sa v návrhu zákona. Ide o návrh novely Zákonníka práce, ktorý by vstúpil do platnosti od začiatku budúceho roka. 

Konkrétne to navrhuje 13 poslancov Kresťanskej únie: Richard Vašečka, Anna Záborská, Radovan Marcinčin, Ján Szöllös, Milan Vetrák, Anna Andrejuvová, Lucia Drábiková, Marcel Mihalik, Peter Kremský, Marek Šefčík, Peter Liba, Richard Nemec a Jozef Lukáč.

Podľa nich v nedeľu pracuje každý piaty Slovák, a to predovšetkým ženy, ktoré tvoria 80 percent zamestnancov v maloobchode, kvôli čomu nemôžu tráviť voľný deň s rodinou.

„Podľa údajov z Eurostatu (2014) boli slovenskí zamestnanci najčastejšie pracujúcimi zamestnancami počas nedele zo všetkých krajín EÚ, pričom pravidelne v nedeľu pracovalo 21 percent z nich, čiže každý piaty Slovák. Zámerom predkladaného návrhu zákona je zmierniť túto diskrepanciu medzi citovaným ustanovením zákona a praxou, a to prostredníctvom regulácie podmienok maloobchodného predaja počas nedele,“ píše sa v dôvodovej správe.

Predkladatelia návrhu zákona tvrdia, že Slováci si zvykli na zatvorené maloobchody v nedeľu počas pandémie a väčšine to nevadilo. „Drvivá väčšina slovenských spotrebiteľov sa vtedy podľa medializovaného prieskumu vyjadrila, že maloobchodné predajne potravín môžu ostať zatvorené v nedeľu aj do budúcnosti.“

obchod
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Anketa:
Si za zatvorené obchody v nedeľu?
Áno.
Nie.
Áno.
30 %
98 Hlasov
Nie.
70 %
228 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia