Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
25. augusta 2022, 9:50
Čas čítania 1:48

Naď ukázal žiadosť, ktorá podľa neho dokazuje, že si Sulík vymýšľa. Geissovcom oficiálne vybavoval vrtuľník Black Hawk u ministra

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Minister obrany v dlhom príspevku vysvetľuje kontext toho, ako Sulík hľadal vrtuľník pre Geissovcov.

Richard Sulík nehovorí pravdu o vrtuľníku Black Hawk pre Geissovcov, napísal v novom príspevku minister obrany Jaroslav Naď. Minister dokonca ukázal žiadosť, pomocou ktorej nechal Sulík vybaviť vrtuľník.

Ministri sa dostali do konfliktu, keď Naď v politickej diskusii prezradil, že Sulík podľa neho v máji bránil vývozu protiraketového systému S-300 na Ukrajinu, pretože by to podľa neho mohlo zatiahnuť Slovensko do konfliktu a vyprovokovať Rusko k tomu, aby „nám to zrátalo s plynom“.

Naď píše, že Sulík vývoz blokoval pomocou argumentov „ako z veľkej knihy ruskej propagandy“. Podľa šéfa rezortu obrany bol Sulík jediným členom koaličnej rady, ktorý celý vypracovaný plán odovzdania systému Ukrajine zablokoval, a tak musel Naď hľadať spôsoby, ako Sulíka obmäkčiť. Sulík napríklad tvrdil, že problémom budú vývozné licencie, ktoré pre S-300 právne nie je možné zabezpečiť.

„Všetci ostatní koaliční lídri a ľudia, ktorí do toho mali čo povedať, boli za. Všetci. Aj vnútri SaS bola k tomu diskusia, na základe ktorej prišla v dobrej viere (naozaj) pomôcť ministerka Kolíková a nakoniec sa našla cesta a licencia už problémom nebola,“ konštatuje minister obrany. Tento posun vraj Sulík okomentoval slovami, že z toho nie je nadšený.

Keď Sulík navrhol Naďovi, že vývoz S-300 nebude blokovať, ale bude za to vyžadovať vrtuľník Black Hawk pre Geissovcov, Naď mal podľa vlastných slov pocit, že je to „neskutočné až šialené“. Sulíkovi napokon vyhovel, no odkázal mu, aby žiadosť o vrtuľník zaslal ministerstvu obrany „oficiálne na papieri od zodpovednej štátnej organizácie“.

Vrtuľníkom mali letieť do Nízkych TatierNaď v statuse zverejnil práve žiadosť od štátnej organizácie Slovakia Travel, ktorá ukazuje, že vrtuľník Black Hawk chcel Sulík využiť na prevoz Geissovcov z hornej Nitry až do Nízkych Tatier. Vrtuľník vraj mal byť využitý na akciu, „ktorá má priamu väzbu na podporu cestovného ruchu v zahraničí“. Žiadosť šla na vedomie aj priamo ministrovi hospodárstva Sulíkovi. Ten sa obhajuje, že „túto možnosť iba preveroval“.

Pár dní pred akciou však podľa Naďa prebehol telefonát s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a šéfom Slovakia Travel Václavom Mikom, v ktorom sa dohodli, že „je to absolútny nezmysel a celú vec sme spoločne zrušili“. Sulík nakoniec vybavil vrtuľník od TV JOJ, pretože podľa Naďa nepochodil ani u ministra vnútra, ktorý mu rovnako helikoptéru neposkytol.

„Aj ja by som sa na jeho mieste hanbil ako pes,“ konštatuje na adresu Sulíka minister obrany. „A je mi to ľúto, že som ho vtedy priamo s tým neposlal kadeľahšie. Išlo mi však o vec. Mea culpa,“ píše Naď.

Slovensko podľa neho začínalo pre Sulíkove blokovanie v očiach zahraničných partnerov vyzerať nedôveryhodne, no ani vtedy s tým nešiel do médií a nevyvolával škandál. Teraz však chcel situáciu uviesť na správnu mieru spolu s celým kontextom.

Anketa:
Požičal by si vrtuľník Black Hawk Geissovcom?
Áno, požičal.
Nie, v žiadnom prípade.
Áno, požičal.
22 %
299 Hlasov
Nie, v žiadnom prípade.
78 %
1057 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia