Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
24. augusta 2022, 17:23
Čas čítania 1:00

V Španielsku podstúpil eutanáziu muž, ktorý ochrnul po zásahu polície. Prípad vyvolal polemiku

Kategória:
News
Uložiť Uložené
V Španielsku podstúpil eutanáziu muž, ktorý ochrnul po zásahu polície. Prípad vyvolal polemiku
Zdroj: Twitter.com

Pri policajnom zákroku Sabaua postrelili a utrpel nezvratné poškodenie miechy. Mal amputovanú nohu a nebol schopný hýbať sa.

Ochrnutý muž Marin Eugen Sabau, ktorý čelil obvineniu za pokus o vraždu, podstúpil v utorok v Španielsku eutanáziu.

Gerard Amigo, právnik obvineného, povedal, že Sabau zomrel o 18.30 h vo väzenskom oddelení zdravotníckeho zariadenia.

Sabau 14. decembra minulého roku vnikol so zbraňou do priestorov svojho pracoviska v meste Tarragona a zranil troch bývalých kolegov a príslušníka katalánskej regionálnej polície Mossos d'Esquadra, pripomína El País.

Pri policajnom zákroku Sabaua postrelili a utrpel nezvratné poškodenie miechy. Mal amputovanú nohu a nebol schopný hýbať sa. Tvrdil tiež, že zranenia mu spôsobovali chronickú bolesť. Po prevoze do väzenskej nemocnice v meste Terrassa žiadal dôstojnú smrť.

Prípad vyvolal veľkú polemiku, pretože o eutanáziu po prvý raz žiadala osoba, ktorú mali súdiť za pokus o vraždu, píše El País. S jej vykonaním nesúhlasili ani niektorí ľudia, ktorých Sabau zranil. Ich právnici žiadali súdny proces s cieľom dosiahnuť odškodnenie obetí.


Úrady sa však odvolali na legislatívu o eutanázii, v ktorej sa nehovorí o trestne stíhaných osobách. O žiadostiach rozhoduje nezávislá komisia a povolenie súdu nebolo potrebné, píše El País.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Španielsko eutanáziu uzákonilo v júni 2021 ako štvrtá európska krajina po Belgicku, Holandsku a Luxembursku. Odvtedy takýto zákrok v Španielsku vykonali približne 180-krát. Zákon spočiatku vyvolal nesúhlas u konzervatívnej Ľudovej strany a krajne pravicového zoskupenia Vox.

O zákrok môžu požiadať len ľudia, ktorí trpia vážnou a nevyliečiteľnou chorobou alebo dlhotrvajúcimi bolesťami. Musia byť však pri plnom vedomí, píše RTVS.

Podľa lekárov to môže komplikovať prístup k eutanázii u pacientov s neurologickými ochoreniami, u ktorých nebude jednoduché určiť, či spĺňajú túto požiadavku.

Domov
Zdieľať
Diskusia