Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
24. augusta 2022, 8:30
Čas čítania 0:56

Ukrajina si pripomína Deň nezávislosti od ZSSR. Zelenskyj sa obáva intenzívnejších útokov Ruska, sľubuje „silnú odpoveď“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Dnes je to tiež presne pol roka od vypuknutia vojny vedenej Ruskom na Ukrajine.

Ukrajina v stredu 24. augusta oslavuje Deň nezávislosti od Sovietskeho zväzu, ktorý v krajine oslavujú už 31 rokov (od roku 1991). Zároveň si naši susedia v tento deň pripomínajú už 6. mesiac od vypuknutia ruskej agresívnej invázie na Ukrajinu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa kvôli tomuto výročiu obáva intenzívnejších útokov zo strany Ruska. V takomto prípade však podľa jeho slov Ukrajina rýchlo zareaguje „silnou odpoveďou“, informuje Al-Džazíra.

Prezident Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina obnoví svoju vládu nad oblasťou Krymu, ktorú Rusko anektovalo v roku 2014. „Je to dôležitý deň pre nás všetkých. Je, žiaľ, dôležitý aj pre nášho nepriateľa. Musíme si uvedomiť, že zajtra sú možné nechutné ruské provokácie a brutálne útoky,“ povedal vo videoprejave v utorok večer.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

Západní spojenci Ukrajiny totiž tvrdia, že Moskva môže počas štátneho sviatku plánovať útoky na vládne a civilné ciele. Americké veľvyslanectvo v Kyjeve vyzvalo amerických občanov, aby opustili Ukrajinu, ak môžu. Veľvyslanectvo už predtým varovalo pred zvýšenou pravdepodobnosťou ruských útokov okolo Dňa nezávislosti. 


„Ministerstvo zahraničných vecí má informácie, že Rusko v nasledujúcich dňoch zintenzívni svoje snahy súvisiace s podnikaním útokov na ukrajinskú civilnú infraštruktúru a vládne zariadenia,“ uviedol americký zastupiteľský úrad na svojej webovej stránke.


Veľvyslanectvo vyzvalo amerických občanov, aby urýchlene opustili Ukrajinu a použili pri tom dostupné prostriedky pozemnej dopravy, ak je to bezpečné.


Pre hrozbu ruských útokov v Kyjeve zakázali všetky oslavné podujatia a v meste Charkov v blízkosti frontovej línie na východe Ukrajiny platí zákaz vychádzania.

Žena drží ukrajinskú vlajku pred zničenými ruskými tankami vystavenými na Námestí nezávislosti (Majdan) v utorok 23. augusta 2022 v Kyjeve.
Žena drží ukrajinskú vlajku pred zničenými ruskými tankami vystavenými na Námestí nezávislosti (Majdan) v utorok 23. augusta 2022 v Kyjeve. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia