Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik TASR
24. augusta 2022, 10:28
Čas čítania 0:58

Zhabanú superjachtu ruského oligarchu dali do dražby. Na palube nájdeš wellness, heliport či 3D kino

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Zhabanú superjachtu ruského oligarchu dali do dražby. Na palube nájdeš wellness, heliport či 3D kino
Zdroj: YachCharterFleet/volně k užití

Ide o prvú aukciu takto skonfiškovaného plavidla od začiatku vojny na Ukrajine.

Na Gibraltári v utorok prebehla dražba superjachty Axioma, ktorú údajne vlastnil ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskij. Ide o prvú aukciu takto skonfiškovaného plavidla od začiatku vojny na Ukrajine. Hodnota jachty je približne 75 miliónov dolárov a jej ročné prevádzkové náklady sú vyše 7,5 milióna dolárov, píše Yacht Bible


Superjachtu dlhú 72,5 metra zhabali gibraltárske úrady ešte v marci na základe sťažnosti podanej americkou bankou JP Morgan. Táto banka poskytla v decembri roku 2021 pôžičku vo výške 20,5 milióna eur spoločnosti registrovanej na Britských Panenských ostrovoch, ktorej akcionárom bola cyperská firma vlastnená Pumpianským.


Pumpianskij je aj na sankčnom zozname, ktorý EÚ vedie a rozširuje od útoku Ruska na Ukrajinu. Za jeden z dôvodov zaradenia Pumpianského na zoznam označila EÚ jeho prítomnosť na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa konalo 24. februára, kde ruský prezident obhajoval útok na Ukrajinu, pričom hovoril o ekonomických problémoch, ktoré by mohli nasledovať.

jachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskij
Zdroj: YachCharterFleet


Zmienenú jachtu dražil gibraltársky súd len jeden deň. Záujemcovia mohli cenové ponuky zasielať elektronicky do utorkového poludnia, uviedol hovorca súdu. Loď si prišlo na vlastné oči pozrieť približne 30 potenciálnych kupcov. Gibraltársky súd následne informoval, že v rámci dražby prijal celkovo 63 ponúk na jej kúpu.


Samotná kúpa by sa mala dokončiť do dvoch týždňov a po tom bude zverejnená aj víťazná cenová ponuka, za ktorú sa jachta predala. Na Axiome môže prespať 12 ľudí v šiestich kajutách. Na jej palube sa tiež nachádza bazén, vírivka, wellness, 3D kino, ako aj vodné skútre a vybavenie na potápanie.

jachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskijjachta Axioma ruský oligarcha Dmitrij Pumpianskij
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia