Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Adam Novosad
22. augusta 2022, 20:07
Čas čítania 0:44

Aktuálne: SHMÚ varuje pred rozsiahlym búrkovým systémom, ktorý večer prinesie prívalový dážď, intenzívne blesky aj krúpy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rozsiahly búrkový systém sa presúva z východu smerom na západ.

V pondelok večer budú na väčšine územia Slovenska silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred rozsiahlym búrkovým systémom, ktorý postupuje z východnej časti krajiny smerom na západ.

„Nad stredným a východným Slovenskom sa sformoval rozsiahly búrkový systém postupujúci na západ až severozápad. Na jeho čele sa vyskytuje čiara búrok s intenzívnym prívalovým dažďom, výraznou elektrickou aktivitou, ojedinele aj krúpami a lokálne aj so silnejšími nárazmi vetra, za líniou nasleduje aj trvalý dážď,“ informujú meteorológovia v statuse.

SHMÚ v posledných dňoch opakovane publikuje výstrahy pred prívalovými dažďami a hroziacimi povodňami. V nedeľu 21. augusta silný dážď zaplavil cestu medzi obcami pri Prešove a zosuv svahu po búrke spôsobil uzavretie časti diaľnice D1 v rovnakom regióne.

Meteorológovia upozorňujú, že búrkový systém v pondelok večer postupne slabne nad stredným Slovenskom, no na východe budú búrky trochu silnieť až do noci. 

„Línie [búrkového systému] sú prehnuté v smere oblúka, čo v meteorológii označujeme ako bow echo. Typicky prinášajú veľmi silný nárazový vietor. Na našich staniciach sme ho zatiaľ nezaznamenali, čo však nevylučuje jeho výskyt,“ vysvetľuje ústav na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia