Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
20. augusta 2022, 11:48
Čas čítania 1:07

Klesajúce hladiny vôd odhalili španielsky Stonehenge aj nacistické lode plné výbušnín

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Klesajúce hladiny vôd odhalili španielsky Stonehenge aj nacistické lode plné výbušnín
Zdroj: TASR/AP

Nacistické lode predstavujú verejné nebezpečenstvo. Španielsky monument historické osvieženie.

Dunaj v Srbsku odkryl potopené nemecké vojenské lode s tonami výbušnín. Spopod rekordne nízkej hladiny pri meste Prahovo sa vynorili vraky desiatok nemeckých plavidiel z čias druhej svetovej vojny. 


Čiernomorská flotila nacistického Nemecka ich v roku 1944 zámerne potopila pri ústupe pred sovietskym vojskom. Niektoré vraky zužujú splavný úsek na tomto úseku Dunaja zo 180 na 100 metrov. Viac ako 20 tunajších vrakov je aj takmer 80 rokov od konca vojny stále zaplnených tonami munície a výbušnín a predstavuje riziko pre obyvateľov aj námorníkov.

Rekordné sucho spôsobilo mimoriadny pokles hladín riek a vodných nádrží aj v Španielsku. Vďaka historicky nízkej hladine nádrže Valdecanas na rieke Tajo sa miestnym obyvateľom naskytol pohľad na „španielsky Stonehenge“.


Megalitický 7 000 rokov starý útvar Dolmen de Guadalperal, ktorý je za normálnych okolností pod hladinou, tvorí 150 obrovských žulových kameňov. V roku 1926 ho objavil nemecký archeológ Hugo Obermaier. Počas diktatúry generála Franca ho v roku 1963 zatopila voda priehrady v rámci projektu na rozvoj vidieka.

Za takmer 60 rokov sa kamene nad hladinu vynorili iba štyrikrát. Nádrž Valdecanas v súčasnosti zadržiava iba štvrtinu plánovaného objemu vody. Vnútorná komora „španielskeho Stonehenge“ má priemer 5 metrov a na konci prístupovej chodby stojí dvojmetrový kamenný menhir s vytesaným hadom.

Domov
Zdieľať
Diskusia