Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. augusta 2022, 20:17
Čas čítania 0:41

Experti MAAE by mohli navštíviť záporožskú elektráreň začiatkom septembra

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Jadrová elektráreň v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny sa viackrát stala cieľom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Delegácia z Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu by mohla navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine začiatkom septembra. Povedal to ruský diplomat Michail Ulianov. 


Hovoriť o podrobnostiach je podľa Ulianova ešte príliš skoro. „Sú to všetko mimoriadne citlivé záležitosti,“ povedal. Sekretariát MAAE v súčasnosti o organizácii misie v Záporožskej jadrovej elektrárni rokuje. Ulianov podľa svojich slov o záležitosti komunikuje s generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Grossim.


V spojitosti s termínom misie pripomenul, že predpovede sa nie vždy naplnia. „Podľa mojich pocitov môžeme celkom realisticky hovoriť o prvých dňoch septembra, ak sa opäť nevyskytnú vedľajšie činitele, ktoré nemajú spojitosť s cieľmi,“ povedal diplomat. Ulianov je stálym predstaviteľom Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni.

Guterres vyzval Rusko, aby elektráreň neodpojili

Generálny tajomník OSN António Guterres počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo Záporožskú atómovú elektráreň od ukrajinskej siete. Reagoval tak na tvrdenia Kyjeva, že Rusi sa to údajne chystajú urobiť.


Ukrajinský prezident Zelenskyj vo štvrtok na spoločnom stretnutí s Guterresom požiadal OSN, aby zaistila bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplné oslobodenie od ruských vojakov.

Domov
Zdieľať
Diskusia