Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. augusta 2022, 10:17
Čas čítania 0:58

Ženu zo Saudskej Arábie odsúdili na 34 rokov väzenia za to, že používala Twitter. Sledovala na ňom disidentov

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Ženu zo Saudskej Arábie odsúdili na 34 rokov väzenia za to, že používala Twitter. Sledovala na ňom disidentov
Zdroj: TASR/AP

Po odpykaní 34-ročného trestu bude čeliť 34-ročnému zákazu vycestovať z krajiny.

Študentku zo Saudskej Arábie odsúdil miestny súd na 34 rokov väzenia za to, že mala založený účet na sociálnej sieti Twitteri, kde sledovala viacerých disidentov kritizujúcich saudský režim. Salma Al-Shebab študovala na anglickej univerzite Leeds University, no zatkli ju, keď pricestovala naspäť domov do Saudskej Arábie na dovolenku. Svojho manžela aj dve deti chcela následne vziať do Veľkej Británie, informuje The Guardian.

Salma Al-Shebab na svojom Twitteri prezdieľavala príspevky disidentov, ktorí opakovane kritizovali saudskú vládu. Za tieto aktivity jej súd najskôr uložil trojročný trest za to, že používala internetovú stránku na „vyvolanie verejného nepokoja a destabilizovanie civilnej a národnej bezpečnosti“.

Tento úvodný trojročný trest však odvolací súd zrušil a študentke, ktorá je matkou dvoch detí, udelil nový 34-ročný trest odňatia slobody. Po odpykaní 34 ročného trestu sudca žene naparil 34-ročný trest zákazu vycestovať z krajiny.

Úvodný trest sa nepozdával štátnemu žalobcovi, ktorý požiadal odvolací súd o to, aby vzal do úvahy údajné „ostatné zločiny“, ktoré Salma Al-Shebab podľa neho spáchala. Študentku prokuratúra obvinila z toho, že „asistovala tým, ktorí sa snažia vyvolať verejné nepokoje“ tým, že sledovala ich profily na Twitteri.

Ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že Salma Al-Shebab nepatrila medzi populárnych saudských disidentov.

Na svojom Instagrame má 159 followerov, zatiaľ čo na Twitteri získala dokopy 2 597 sledovateľov, pre ktorých z času na čas vyjadrovala svoje názory na saudský režim. Saudskú Arábiu vyzývala k oslobodeniu politických väzňov a podporovala napríklad známu feministickú aktivistku Loujain al-Hathloul, ktorá dlhé roky bojovala za práva saudských žien.

Domov
Zdieľať
Diskusia