Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Viktor Kniš
16. augusta 2022, 17:34
Čas čítania 1:04

SHMÚ: V piatich okresoch hrozí prívalová povodeň. Vydali aj výstrahy pred búrkami s krúpami

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Na väčšine územia Slovenska sa môžu počas utorka vyskytnúť búrky. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Zároveň naďalej platí výstraha pred vysokými teplotami, ktorá sa rozšírila aj na okresy na západe územia.


Výstraha pred búrkami trvá do 20.00 h pre okresy všetkých krajov okrem Trnavského a Bratislavského.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ upozornili meteorológovia.

Výstrahy netreba brať na ľahkú váhu. Včera neprežil zásah blesku vo Vysokých Tatrách 33-ročný poľský turista, zranil sa aj ďalší človek. „Turistov zasiahol blesk pri náhlej zmene počasia počas túry,uvádza HZS na svojej stránke. 

počasie
Zdroj: SHMÚ


Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov.

V okresoch Prievidza, Púchov, Žilina, Košice a Rožňava hrozí prívalová povodeň. 


„Vzhľadom na intenzívne zrážky predpokladáme prechodný vzostup vodných hladín. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ uviedli meteorológovia.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, pričom poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a zároveň môže súvislá vrstva krúp na komunikácii prechodne obmedziť cestnú premávku.


Zároveň stále platí výstraha pred vysokými teplotami, ktorá sa okrem južných okresov Slovenska rozšírila aj na západ. Teplota tu môže vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. Výstraha platí do 18.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia