Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
16. augusta 2022, 7:34
Čas čítania 1:03

Prestížna štúdia: V prípade totálnej jadrovej vojny by až 75 percent svetovej populácie zomrelo od hladu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí, pričom aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor.

Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí. Vyplýva to z novej štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Nature Food.

Vedci vypočítali, koľko sadzí blokujúcich slnko by sa dostalo do atmosféry následkom ohňovej búrky spôsobenej výbuchom jadrových zbraní.


Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí, z ktorých päť vychádzalo z menších konfliktov medzi Indiou a Pakistanom a jeden z vojny medzi Spojenými štátmi a Ruskom.

75 percent populácie by zomrelo od hladu

Klimatológovia z americkej Rutgersovej univerzity v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

 
Aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor, pričom celosvetová priemerná kalorická produkcia sa do piatich rokov od konfliktu znížila o sedem percent.

V prípade najväčšieho scenára – pri totálnom jadrovom konflikte – sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 percent v období troch až štyroch rokov po skončení bojov, tvrdia vedci.


Obrovský pokles úrody by spôsobil, že do dvoch rokov by miliardy ľudí – 75 percent svetovej populácie – zomreli od hladu, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

1. augusta 2022, 20:06 Čas čítania 0:46 Vladimir Putin: Jadrová vojna by nemala víťaza a nikdy by nemala byť rozpútaná Vladimir Putin: Jadrová vojna by nemala víťaza a nikdy by nemala byť rozpútaná

Štúdia využíva „najmodernejšie modely klímy, plodín a rybolovu“ na výpočet toho, ako by sa mohla zmeniť dostupnosť potravín vo svete v prípade rôznych scenárov jadrovej vojny, uvádza výskumný tím.

„Tieto údaje nám hovoria jedno: musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo,“ uviedol jeden z autorov danej štúdie, profesor Alan Roebuck.


Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa toto varovanie prichádza v čase, keď „ľudstvo delí od jadrového vyhladenia už len jedno nedorozumenie, jeden nesprávny odhad“.

Anketa:
Aký scenár náš podľa teba čaká?
Totálna jadrová vojna – najväčší scenár.
Totálna jadrová vojna – najmenší scenár.
Nebude totálna jadrová vojna.
Totálna jadrová vojna – najväčší scenár.
25 %
128 Hlasov
Totálna jadrová vojna – najmenší scenár.
12 %
59 Hlasov
Nebude totálna jadrová vojna.
63 %
315 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia