Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
5. augusta 2022, 20:24
Čas čítania 0:45

Maroš Žilinka nevidí dôvod na rozpustenie ĽSNS, aj keď jej predsedu odsúdili za extrémizmus. Návrh nepodá

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Návrhom na rozpustenie parlamentnej ĽSNS sa už Najvyšší súd SR raz zaoberal. Odvtedy prišiel zásadný posun, keď predsedu strany ĽSNS odsúdili za extrémizmus.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie ĽSNS. Upozornila na to televízia Markíza. Vraj na to po dôkladnej analýze nenašli dôvody.

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky nateraz nezistil podmienky na podanie žaloby na rozpustenie politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko podľa § 384 a nasl. Správneho súdneho poriadku,“ povedal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.


Návrhom na rozpustenie parlamentnej ĽSNS sa už Najvyšší súd SR raz zaoberal, a to v roku 2019. Návrh vtedajšieho generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z mája 2017 zamietol.

Anketa:
Myslíš si, že by mal Maroš Žilinka podať žiadosť o rozpustenie ĽSNS?
Určite sa tým treba zaoberať.
Netreba to riešiť.
Určite sa tým treba zaoberať.
78 %
Netreba to riešiť.
22 %

O tom, že by sa mala generálna prokuratúra opäť zaoberať možným návrhom na rozpustenie ĽSNS, hovorili v tomto roku napríklad vládne strany SaS aj Za ľudí či mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko. Zároveň prišlo k zásadnému posunu, ktorým bolo odsúdenie predsedu extrémistickej strany Mariana Kotlebu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur. Odovzdal ich 14. marca 2017 na udalosti, ktorú zorganizoval ešte ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja. Kotleba preto prišiel o poslanecký mandát.

Televízia cituje aj odborníka na extrémizmus Jakuba Drábika, podľa ktorého je aj toto dôkaz, že ĽSNS má charakter neonacistickej strany.

Žilinka Kotleba
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia