Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
5. augusta 2022, 8:13
Čas čítania 1:17

Viktor Orbán sa v USA chválil, ako vraj chráni rodiny pred „propagandou LGBT+“

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené

Premiér Maďarska tvrdí, že ako kresťanský politik nemôže byť nikdy rasistom. Reagoval tak na svoj prejav, kde hovoril o „nezmiešanej maďarskej rase“.

Maďarský premiér Viktor Orbán vystúpil na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie v texaskom Dallase. Počas podujatia vo svojom prejave s názvom Ako bojujeme okrem iného rozprával o úspechoch svojej vlády. Podstatou podľa jeho tvrdenia je, že si ctí židovsko-kresťanské tradície a venuje sa aj téme „genderu“ či migrácie.

„Sme 15-miliónový národ v strede Európy s unikátnym jazykom. Som staromódnym bojovníkom za slobodu a jediným protimigračným predsedom vlády v Európe,“ vyhlásil.

Neskôr sa vyjadril aj ku kritickým reakciám na jeho prejav z rumunského mesta Baile Tušnad, kde hovoril o otázke miešania rás. Orbán tvrdí, že je kresťanským politikom, a preto nemôže byť nikdy rasistom. „Zaviedli sme nulovú toleranciu voči antisemitizmu a rasizmu, preto tvrdenie, že Orbán je antisemita alebo rasista, je fake news,“ povedal o sebe.

Jeho dlhoročná poradkyňa Zsuzsa Hegedüsová kvôli prejavu v Rumunsku, kde hovoril o „nezmiešanej maďarskej rase“, odstúpila zo svojej funkcie. Prejav označila za „čisto nacistický text hodný Josepha Goebbelsa“.

Slová Orbána kritizoval aj Medzinárodný osvienčimský výbor, ktorý založili v roku 1952 preživší holokaustu. Výbor vyzval EÚ, aby sa dištancovala od „Orbánovho rasistického podtónu a dala svetu jasne najavo, že Orbán nemá v Európe budúcnosť“.

Počas prejavu tiež upozornil na údajné snahy progresívcov o oddelenie západnej civilizácie od kresťansko-židovských koreňov. Pochválil sa aj tým, ako vraj jeho vláda chráni rodiny pred „propagandou komunít LGBTQ“.

Kritiku ľudskoprávnych organizácií si pritom jeho vláda vyslúžila najmä za zákon, podľa ktorého sa pred osobami mladšími ako 18 rokov nemôže rozprávať o LGBT+ komunite. Proti legislatíve sa vyjadrili organizácie, ako Amnesty International, Maďarský helsinský výbor alebo Budapest Pride. Homofóbny zákon odsúdili tiež mnohé krajiny Európskej únie.

V neposlednom rade sa Orbán vyjadril aj k vojne na Ukrajine, ktorá podľa neho môže skončiť iba rokovaniami medzi Ruskom a USA. „Našou predstavou budúcnosti je, že globalisti môžu ísť do pekla! Ja som prišiel do Texasu. Neviem poradiť, čo by ste mali urobiť, avšak tvrdím, že dosiahnuť mier dokážu iba silní vodcovia. Potrebujeme silnú Ameriku so silným vodcom,“ vyhlásil Orbán.

Anketa:
Páči sa ti, ako vedie Viktor Orbán svoju krajinu?
Áno, náš premiér by si mal z neho brať príklad.
Tak päťdesiat – päťdesiat.
Nie, nesúhlasím s ním prakticky v ničom.
Áno, náš premiér by si mal z neho brať príklad.
25 %
Tak päťdesiat – päťdesiat.
15 %
Nie, nesúhlasím s ním prakticky v ničom.
60 %
Domov
Zdieľať
Diskusia