Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
4. augusta 2022, 6:47
Čas čítania 0:51

Poštové holuby zastihla počas pretekov vo Francúzsku búrka. Zahynuli alebo sa stratili tisíce vtákov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Holuby, ktoré mali namierené do Belgicka, zasiahla pri Narbonne silná búrka.

Belgickí chovatelia holubov prišli počas pretekov o tisícky poštových holubov. Špeciálne šľachtené a trénované jedince zastihla po vypustení zo „štartovacích blokov“ búrka pri francúzskom meste Narbonne. 

Podľa The Guardian Belgická holubiarska federácia označila udalosť za tragédiu. Vinu podľa federácie nesú francúzski organizátori, ktorí nezohľadnili nepriaznivú predpoveď počasia. Podľa jej predsedu Pascala Bodengiena ide nielen o obrovskú emočnú, ale aj o finančnú drámu.

28. júna 2022, 14:30 Čas čítania 6:32 Poštové holuby už dávno nenosia poštu, skôr prestíž a trofeje. Ten najdrahší sa predal za viac ako 1,2 milióna eur (Reportáž) Poštové holuby už dávno nenosia poštu, skôr prestíž a trofeje. Ten najdrahší sa predal za viac ako 1,2 milióna eur (Reportáž)

Niektoré dezorientované vtáky budú zrejme letieť do Nemecka a iné sa do belgických holubníkov vrátia oneskorene, „ale väčšina z nich je definitívne stratená“. 

Podľa hovorcu federácie Didiera Tisona sa pri pretekoch stratilo 3- až 4-tisíc belgických holubov od desiatok majiteľov. Belgická federácia verejne vyzvala organizátorov pretekov na rezignáciu. Tí však štart pri riziku búrky obhajovali tým, že podmienky sa v najbližších dňoch mali ešte zhoršiť.

Belgicko s 18-tisíc registrovanými chovateľmi patrí spolu s Holandskom ku kolískam profesionálneho holubiarstva. Preteky s cezhraničnými štartmi sú kvôli optimalizácii trasy úplne bežné. Holuby sa v nich domov vracajú stovky kilometrov z neznámych miest. Tréning vytrvalcov trvá niekoľko rokov a ceny najlepších holubov sa pohybujú v tisícoch eur. V roku 2020 belgického holuba predali do Číny za rekordných 1,6 milióna eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia