Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
3. augusta 2022, 22:03
Čas čítania 0:56

Kanada zdaňuje luxusné autá, jachty a súkromné lietadlá. Aj to má byť súčasťou boja proti klimatickej kríze

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Daň bude vo výške 10 až 20 %.

Kanadský parlament schválil novú „daň z luxusu“. Od 1. septembra sa uplatní pri predaji i dovoze luxusných vozidiel, lietadiel a jácht. Podľa portálu Euronews je opatrenie súčasťou záväzku kanadskej vlády predstaviť spravodlivejší daňový systém.

Anketa:
Mali by sme daň z luxusu zaviesť aj na Slovensku?
Áno
Nie
Áno
49 %
Nie
51 %

Nová daň bude povinná pri autách a lietadlách s cenou nad 100 000 kanadských dolárov (76 400 eur) a lodiach drahších ako 250 000 dolárov (191 000 eur). Jej výška bude od 10 do 20 % maloobchodnej hodnoty. Daň sa nebude vzťahovať na firemné nákupy a zasiahne len súkromníkov. Uplatní sa aj recipročne na väčšinu nákupov a dovozov od začiatku roka

Cieľom kanadskej „dane z luxusu“ je podľa vlády zabezpečiť, aby „Kanaďania, ktorí si môžu dovoliť kupovať luxusný tovar, prispeli o niečo viac“. Do kanadského rozpočtu má vďaka extra príjmom v rokoch 2023 a 2024 pritiecť 163 miliónov kanadských dolárov (125 miliónov eur).

Zámerom dane je zároveň odradiť bohatých Kanaďanov od nákupu strojov, ktoré negatívne vplývajú na životné prostredie, keďže ich emisie prispievajú ku klimatickej zmene. Kanadská vláda chce v rámci nového rozpočtu zvýšiť aj dostupnosť vozidiel s nulovými emisiami, podporiť projekty čistej elektriny a poskytnúť investičné stimuly na zavádzanie batériových technológií či využívanie vodíka.

Domov
Zdieľať
Diskusia