Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
30. júla 2022, 16:42
Čas čítania 0:34

Pripojí sa juh Ukrajiny k Rusku? Proruské úrady chcú vraj spustiť hlasovanie v referende

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Pripojí sa juh Ukrajiny k Rusku? Proruské úrady chcú vraj spustiť hlasovanie v referende
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Uskutočniť by sa mohlo už koncom roka.

Na okupovaných južných územiach Ukrajiny sa Ruskom dosadené úrady pravdepodobne pripravujú na vyhlásenie referenda o pripojení k Rusku. S informáciou prišlo britské ministerstvo obrany. Referendum by podľa ich zistení mohlo prebehnúť do konca roka.

„Miestne úrady pravdepodobne nútia miestnych obyvateľov, aby zverejnili osobné údaje na zostavenie voličských zoznamov,“ uviedlo tamojšie ministerstvo obrany. S rovnakou informáciou prišla aj veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. 

30. júla 2022, 11:31 Čas čítania 0:43 Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Krajina odmietala platiť v rubľoch Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Krajina odmietala platiť v rubľoch

Tá tvrdí, že Rusko v Doneckej, Luhanskej, ale aj v južnej Chersonskej a Záporožskej oblasti dosadzuje „nezákonných predstaviteľov s cieľom usporiadať tam falošné referendá alebo nariadiť dekrétmi pripojenie k Rusku“. Týmto spôsobom chce Moskva podľa Greenfieldovej postupne vymazať Ukrajinu z mapy Európy.

Prieskum Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu však poukazuje na to, že 84 % Ukrajincov odmieta odstúpenie svojho územia v prospech Ruska. Proti tejto možnosti sú vo veľkej miere aj ľudia, ktorí žijú vo východných oblastiach Ukrajiny, kde prebiehajú boje.

Domov
Zdieľať
Diskusia