Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
30. júla 2022, 11:31
Čas čítania 0:43

Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Krajina odmietala platiť v rubľoch

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Krajina odmietala platiť v rubľoch
Zdroj: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool/TASR

Rusko tak reaguje na sankcie západných krajín.

Ruský Gazprom v sobotu zastavil dodávky plynu do Lotyšska „z dôvodu porušenia podmienok nákupu,“ informovala spoločnosť na Telegrame. Reagujú tak na to, že krajina platila za plyn sprostredkovane v eurách a nie v rubľoch.

Rusko týmto spôsobom trestá krajiny, ktoré voči režimu Vladimira Putina uplatnili sankcie pre vojnu na Ukrajine. Gazprom pritom ešte v stredu znížil dodávky do Európy cez plynovod Nord Stream na zhruba 20 percent kapacity. Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre prepravu zemného plynu z Ruska do Nemecka a Európskej únie.

Firma v pondelok uviedla, že zníži dodávky na 33 miliónov kubických metrov denne. To je o polovicu menej, než dodávali od obnovenia prevádzky plynovodu minulý týždeň po 10 dňoch údržby. Gazprom ako dôvod uviedol „technický stav motora“.

Moskva tak odmieta, že by išlo o pomstu za sankcie. Berlín pritom Moskve ponúka opravenú turbínu, ktorú však Gazprom prijme iba vtedy, ak dá Británia a Európska únia Rusku záruky, že sa v danom prípade nebudú uplatňovať sankcie zo Západu. V Bruseli sa preto tento týždeň dohodli na znížení spotreby plynu v rámci EÚ v priebehu najbližšieho vykurovacieho obdobia o 15 percent.

30. júla 2022, 10:10 Čas čítania 0:34 Rusko má v úmysle vymazať Ukrajinu z mapy sveta, vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Rusko má v úmysle vymazať Ukrajinu z mapy sveta, vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN
Domov
Zdieľať
Diskusia