Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
18. júla 2022, 6:43
Čas čítania 0:43

Luxusné zlaté hodinky Adolfa Hitlera idú do dražby. Odhadovaná cena je 4 milióny

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Na mieru vyrobený doplnok obsahuje Hitlerove iniciálky, ríšsku orlicu, svastiku a tri preňho najdôležitejšie dátumy.

Zlaté hodinky Adolfa Hitlera sa budú vôbec prvýkrát dražiť. Luxusný a na mieru vyrobený doplnok niekdajšieho nacistického diktátora, ktoré mu v roku 1933 darovala nacistická strana, ponúka aukčná spoločnosť Alexander Historical Auctions, informuje Metro.

Vyvolávacia cena začína na milióne, no očakáva sa, že ich vydražia za minimálne 4 milióny eur. Hodinky vyrobila švajčiarska firma LeCoultre a ide o unikát s Hitlerovými iniciálkami, ríšskou orlicou a svastikou. Gravírovanie doplnku dokončil Andreas Huber, oficiálny dodávateľ hodiniek pre Bavorský kráľovský dvor.

Okrem toho na nich nájdeš aj tri dátumy: Hitlerove narodeniny, deň jeho víťazstva vo voľbách nacistickej strany a deň, keď sa stal kancelárom. Hodinky ukradol z Berghofu (Hitlerovej skrýše v horách) francúzsky vojak seržant Robert Mignot počas záverečných týždňov druhej svetovej vojny (4. mája 1945). Odvtedy sa dedili v rodine vojaka.

Hodinky sú otočné, vďaka čomu sa ciferník dokáže obrátiť dovnútra tak, aby bol chránený. „Nie je to žiadna pocta najhoršiemu mužovi, aký kedy žil. Je to neuveriteľne zriedkavý historický artefakt. Hitlerove hodinky ešte nikdy v žiadnej aukcii neboli,“ povedal Bill Panagopulos z aukčnej spoločnosti. Aukcia je naplánovaná na 28. júla 2022 v Marylande v USA.

Hitlerove hodinkyHitlerove hodinkyHitlerove hodinkyHitlerove hodinky
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia