Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adéla Ježková
26. júna 2022, 17:00
Čas čítania 0:56

Dua Lipa je už druhýkrát žalovaná pre zverejnenie paparazzi fotografií na Instagrame

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Dua Lipa je už druhýkrát žalovaná pre zverejnenie paparazzi fotografií na Instagrame
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Dua Lipa vraj porušila autorské práva svojich paparazzi.

Podle soudních dokumentů podaných u amerického okresního soudu v Kalifornii, na které odkazuje server Independent, newyorský fotograf Robert Barbera tvrdí, že se 26letá zpěvačka Dua Lipa dopustila porušení autorských práv. Na Instagramu totiž zveřejnila fotografie, které pořídil v roce 2018.

Výchozím vlastníkem autorských práv k fotografii je obvykle fotograf, přičemž osoby, které se na snímku objeví, nemají podle autorského zákona žádné nároky, vysvětluje server CMU. Takové osoby mají možnost omezit použití fotografie prostřednictvím práva na ochranu soukromí nebo uplatněním práv na ochranu obrazu a publicity, ale práva duševního vlastnictví obvykle patří tomu, kdo držel fotoaparát.

Britská speváčka Dua Lipa na festivale Lovestream v Bratislave.
Britská speváčka Dua Lipa na festivale Lovestream v Bratislave. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podle časopisu Billboard se fotograf snažil věc vyřešit již dříve mimosoudně, ale komunikace se údajně zpomalila, a nakonec ustala poté, co zpěvačka obdržela návrh kopie žaloby. Poté byly snímky z jejího účtu odstraněny.

Barbera požaduje náhradu škody a odpuštění veškerých zisků, které lze přičíst údajné protiprávní činnosti, zákaz porušování dalších děl, proplacení nákladů řízení a úroky z prodlení.

25. júna 2022, 17:15 Čas čítania 2:12 Festival Beats for Love ponúkne svetových DJs aj underground. Súčasťou festivalu sú vzdelávacie workshopy Festival Beats for Love ponúkne svetových DJs aj underground. Súčasťou festivalu sú vzdelávacie workshopy

Není to poprvé, co byla popová hvězda zažalována za zveřejňování paparazzi fotografií na sociálních sítích. V roce 2021 podala společnost Integral Images na zpěvačku osmistránkovou žalobu, v níž ji obvinila z porušení autorských práv. Stalo se tak kvůli sdílení jedné z jejich fotografií, na níž byla zpěvačka zachycena, jak opouští letiště ve velkém klobouku, bez povolení nebo autorizace.

Barbera již v minulosti podal žalobu na celebrity za to, že zveřejnily jeho fotografie na svých sociálních účtech. Žaloval například Arianu Grande či Justina Biebera.

Domov
Zdieľať
Diskusia