Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 7:06
Čas čítania 0:45
Jana Chovancová

Prideľovanie otcovho priezviska dieťaťu je podľa talianskeho súdu znakom nerovnosti

ZAUJÍMAVOSTI SÚDY TALIANSKO
Uložiť Uložené

Automatické prideľovanie otcovho priezviska dieťaťu je údajne znakom nerovnosti rodičov, ktorá sa takýmto spôsobom dieťaťu vštepuje a ovplyvňuje jeho identitu.

Taliansky ústavný súd v utorok vyhlásil, že automatické prideľovanie priezviska otca dieťaťu je znakom nerovnosti rodičov, ktorá sa takýmto spôsobom dieťaťu vštepuje a ovplyvňuje jeho identitu.

Taliansky súd zrušil predmetný predpis o prideľovaní priezviska a umožnil tak dieťaťu získať priezvisko matky alebo zdvojené priezvisko – po matke aj otcovi, píše talianska tlačová agentúra ANSA.

V prípade, že pri pôrode uznal v Taliansku otec dieťa za svoje, existovala povinnosť určená zákonom dať novonarodenému dieťaťu jeho priezvisko. Pokiaľ obaja rodičia o to požiadali, priezvisko dieťaťa mohlo byť zdvojené, no matkino priezvisko malo umiestnenie až za priezviskom otca.

Táto právna norma však podľa talianskeho ústavného súdu porušuje články talianskej ústavy i Európsky dohovor o ľudských právach. Rodičia by mali mať možnosť slobodne sa rozhodnúť, aké priezvisko dajú svojmu dieťaťu, či už matkino, otcovo, alebo obe, rozhodli sudcovia.


Automatické prideľovanie otcovho priezviska dieťaťu sa údajne „premieta do neviditeľnosti matky“ a je prejavom nerovnoprávneho vnímania postavenia oboch rodičov.


Ak rodičia výslovne nerozhodnú o priezvisku dieťaťa, automaticky mu pridelia zdvojené priezvisko po oboch rodičoch. Stúpenci zmeny príslušného zákona nazvali verdikt ústavného súdu „historickým rozhodnutím“ a „malou revolúciou“, ako aj ďalším krokom smerom k zaisteniu rovnosti mužov a žien.

Domov
Zdieľať
Diskusia