Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2022, 15:24
Čas čítania 0:45
Tímea Krauszová TASR

Voľby do Európskeho parlamentu sa možno spoja s prezidentskými voľbami na Slovensku

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VOĽBY
Uložiť Uložené

Najbližšie budeme voliť v roku 2024.

Voľby do Európskeho parlamentu a druhé kolo prezidentských volieb by sa mohli konať v jednom termíne. Ministerstvo vnútra hovorí o jednoznačnej politickej podpore nielen pre spojené voľby, ale aj pre zmenu ústavy, vďaka ktorej by bolo možné prezidenta voliť aj poštou zo zahraničia. Zmeny vo volebnom zákone boli témou tohtotýždňového okrúhleho stola zástupcov ministerstva a predstaviteľov koaličných strán.

Zvýši sa tým účasť

Minister vnútra Roman Mikulec od spojených volieb očakáva „výrazné zvýšenie volebnej účasti, a teda aj posilnenie mandátu úspešných kandidátoch vo voľbách do EP“. Zatiaľ čo pri prezidentských voľbách je účasť pomerne vysoká, o voľby do Európskeho parlamentu prejavuje záujem menej Slovákov.

Zároveň by sa tým ušetrili peniaze určené na organizáciu a technické zabezpečenie volieb.

Voľby do Európskeho parlamentu a prezidenta SR sa budú konať v roku 2024 a získajú päťročný mandát. Zmena termínov si vyžaduje úpravu ústavy, ktorá určuje zákonné lehoty. Presnejšie návrhy by malo mať ministerstvo vnútra v júni.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Hovorí sa aj o elektronizácii volebných procesov, napríklad pri registrácii voličov na voľbu poštou. Tento krok má odbremeniť samosprávy a zároveň uľahčiť a stransparentniť voličom uplatňovanie volebného práva zo zahraničia. K úpravám by malo dôjsť aj v oblasti volebnej kampane.

Domov
Zdieľať
Diskusia