Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
2. mája 2022, 17:45
Čas čítania 1:18

Vládou vnútené lacné tankovanie v Maďarsku bude pokračovať. Tamojšie čerpacie stanice krachujú a nepriamo naň doplácajú aj Slováci

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Vládou vnútené lacné tankovanie v Maďarsku bude pokračovať. Tamojšie čerpacie stanice krachujú a nepriamo naň doplácajú aj Slováci
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Štátom zavedené ceny platia od polovice novembra. Vtedy sa dohodlo, že návrat k pôvodným cenám príde vo februári.

Slovákmi obľúbená tankovacia turistika v Maďarsku bude pokračovať aj naďalej, píše Markíza. Maďarská vláda predĺžila zastropovanie cien za naftu a benzín do júla. V praxi to znamená, že zákazník si môže natankovať obe pohonné hmoty za menej ako 1,3 eura za liter. Oproti Slovensku tak môže vodič ušetriť na plnej nádrži až 25 eur.

Štátom zavedené ceny platia od polovice novembra. Vtedy sa dohodlo, že návrat k pôvodným cenám príde vo februári. Predtým než vláda tento benefit predĺžila do júla, ho už raz predlžovala, konkrétne do 15. mája.

Podľa Markízy bola na jedinej čerpacej stanici v maďarskej Rajke čakacia lehota na niekoľko desiatok minút. Okrem Bratislavčanov tam bolo možné vidieť autá z Trnavy, zo Senca ale aj z Dunajskej Stredy.

Súčasná cena vo forintoch je necelých 480 forintov za liter, bez ohľadu na to, či ide o benzín alebo naftu. V prepočte na eurá ide o 1,26 eura. V porovnaní so Slovenskom ide o rozdiel až 50 centov za liter.

Hoci sa táto tankovacia politika môže zdať ako efektívny krok, opak je pravdou. Samotným pumpám robí zastropovanie cien problémy a nejedna už aj skrachovala.

Analytici sa pritom zhodujú, že po skončení opatrenia si tankujúci poriadne priplatia. „Ceny pravdepodobne pôjdu hore a povedal by som, že obchodníci budú dobiehať ušlé zisky za toto obdobie,“ uviedol pre Markízu analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

Po lopate povedané, toto dočasné riešenie je len umelé odďaľovanie problému, ktorý maďarskú vládu čaká skôr či neskôr. Boris Tomčiak z poradenskej spoločnosti Finlord upozorňuje, že skupina MOL svoje straty doháňa v iných krajinách. Napríklad na Slovensku.

„Na Slovensku je špecifický prípad v tom, že Slovnaft patrí pod maďarský MOL, ktorý musí vyššími predajnými cenami na Slovensku a v ČR kompenzovať straty, ktoré dosahuje pre regulované ceny v Maďarsku,“ povedal Tomčiak.

Mohlo by ťa zaujímať:
Len 100 kilometrov od Slovenska dopadla ruská raketa. Zasiahla Zakarpatskú oblasť Ukrajiny
Putin odpovedá Západu novými sankciami
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Domov
Zdieľať
Diskusia