Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 17:47
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer TASR

VIDEO: V bunkri oceliarní Azovstaľ sa už týždne ukrývajú ženy a deti. Míňa sa im jedlo aj pitná voda

NEWS PLUK AZOV VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Oceliarne sú posledným územím Mariupola, ktoré ešte ruská armáda nedobyla.

Ukrajinský pluk Azov zverejnil video, na ktorom vidno ženy a deti ukrývajúce sa v podzemí oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol. BBC tvrdí, že pravosť videozáznamu nemožno overiť, avšak predpokladá, že bol nakrútený vo štvrtok 21. apríla. 

V ten istý deň ruský prezident Vladimir Putin odvolal plánovaný ruský útok na oceliarne a svojim jednotkám nariadil, aby ich hermeticky zablokovali. Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč informoval o obnovení vzdušných útokov na oceliarne.

Azovstaľ je posledným územím Mariupola, ktoré ešte nie je pod kontrolou ruskej armády. Ženy a deti v temnom bunkri hovoria, že sa im míňajú zdroje, potraviny aj pitná voda, a žiadajú o čo najrýchlejšiu evakuáciu. Niektorí obyvatelia bunkra sa v ňom ukrývajú už od februára a podľa vlastných slov nevideli denné svetlo už niekoľko týždňov.

Jedno z dievčat, ktoré je v bunkri od 27. februára, vo videu hovorí, že jeho cieľom je ísť do západoukrajinského Ľvova, kam utiekli jeho bratia. „Chceme veľmi odísť. Chceme byť v bezpečí a aby sa nikto nezranil a žiť bez strachu. Nechcem riskovať a vyjsť odtiaľto, mohla by ma zasiahnuť bomba.“ 

Odporúčané
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť? Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť? 21. apríla 2022, 19:30

Na videu môžeme po stenách chodieb rozoznať červené nápisy „Deti“. Jedna zo žien vo videu hovorí, že sa v bunkri ukrýva viac než 15 detí do 14 rokov.

Pluk Azov mal po svojom založení v roku 2014 medzi svojimi členmi aj sympatizantov krajnej pravice. Tí postupne pluk opustili, chceli ísť do politiky, no neuspeli. Azov sa stal súčasťou ukrajinskej Národnej gardy. Vo videu členovia pluku priateľsky zdravia prítomné deti a obyvateľom bunkra odovzdávajú zásoby.

Domov
Zdieľať
Diskusia