Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. januára 2022, 15:30
Čas čítania 3:39
Adam Novosad

Vyhraj iPhone 13 len za 2 €. Tisíce Slovákov na Instagrame otravuje podvod, ktorý ťa pripraví o kartu

TECH INSTAGRAM IPHONE
Uložiť Uložené

Podvodná súťaž, ktorá sľubuje nový iPhone 13, otravuje tisícky Slovákov nevyžiadanými označeniami pod príspevkami od falošných účtov. Jej cieľom je ukradnúť údaje o tvojej karte.

Klikni na tento odkaz, odpovedz na niekoľko otázok, zaplať 2 eurá za doručenie a odrazu si šťastným výhercom nového iPhonu 13. Takto znie zdanlivo jednoduchý recept na získanie najnovšieho smartfónu od firmy Apple, ktorý sa rozmohol na slovenskom Instagrame v posledných dňoch, pričom je jasné, že ide o podvod.

Tisíce Slovákov zistili, že ich na Instagrame niekto označil pod príspevkom s fotografiou sympaticky vyzerajúcej ženy pózujúcej priamo v obchode značky Apple.

Žena v ruke drží škatuľku s novým iPhonom, v druhej ruke zase kupón, že za smartfón naozaj zaplatila len 1,99 eura, a ak sa medzi Slovákmi nájde dostatok dôverčivých ľudí, výsledkom nebude telefón za smiešny peniaz, ale ukradnuté údaje ku kreditnej karte.

My sme sa preklikali až k bodu, v ktorom človek odovzdáva podvodníkom svoje citlivé údaje o platobnej karte, a prinášame ti aj spôsob, ako sa raz a navždy podvodných súťaží na Instagrame zbaviť. Nie je to vôbec náročné.

iphone
Zdroj: Instagram

Označí ťa sympatická slečna, ktorá ti chce darovať iPhone

Princíp podvodu je jednoduchý. V prvom bode sa páchatelia snažia nalákať používateľov Instagramu, aby sa im súťaž o iPhone zjavila v aplikácii, a tak za posledné týždne vytvorili desiatky, ak nie stovky falošných účtov s jediným cieľom – označiť v príspevkoch cudzích ľudí, informovať ich o tom, že vyhrali iPhone a teraz si svoju cenu musia prevziať.

Keď rozklikneš profil s príspevkom, pod ktorým ťa páchatelia označili, zvyčajne si hneď všimneš fotografie spomínanej mladej ženy držiacej iPhone. Podľa našich skúseností záleží na konkrétnom profile, koľko fotografií so ženou v ňom nájdeš, ale vo väčšine prípadov musí byť medzi prvými varovnými signálmi fakt, že profil je plný rovnakých fotiek.

Nevedno, či samotná žena vôbec tuší, že jej fotku v Apple obchode niekto zneužil na podvodnú súťaž, avšak aj na fotkách bez rúška sa široko usmieva.

Slováci vo falošných komentároch pridávajú na dôveryhodnosti

Ak odkaz otvoríš, obvykle sa dostaneš na nový instagramový profil, kde už svieti odkaz na prevzatie tvojho iPhonu. Najčastejšie sa ti po prekliknutí v prehliadači otvorí stránka Prizz22.site, čo by pozornému oku malo naznačovať, že nejde o klasický web. To je ďalší signál, že ide o podvod.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Podvodníkom treba uznať, že si na svojej webovej stránke dali záležať, pretože vytvorili dokonca sériu falošných komentárov priamo od slovenských používateľov Instagramu. 

„Pravdepodobne som jedna z prvých, ktorá sa zúčastnila hry. Áno, dostala som iPhone, ale doručenie trvalo 15 dní namiesto 7! Som nahnevaná,“ komentuje napríklad staršia pani vystupujúca ako Katarína Horváthová. Takýto profil je, samozrejme, falošný, lenže menej skúsení používatelia internetu a dôverčiví ľudia môžu podvodníkom na tento trik skočiť.

iphone
Zdroj: Instagram

Svoj iPhone zadarmo môžeš vyhrať, len ak odpovieš správne

Keď si obeť prečíta komentáre Slovákov o tom, ako sa im podarilo iPhone naozaj vyhrať, môže prejsť na súťažné otázky. V tejto fáze naozaj nezáleží na tom, ako odpovieš na otázky o tom, či už si vlastníkom Apple zariadenia, čo ti na Apple zariadeniach najviac imponuje a čo spravíš s výhrou.

Stránka sa len snaží navodiť dojem, že musíš v snahe získať výhru správne odpovedať, a tak ťa má presvedčiť, že si smartfón vyhral vďaka odpovediam na kvízové otázky. 

Po zodpovedaní otázok sa pred tebou objavia ikonky darčekov, v ktorých sa skrýva iPhone. Telefón je skrytý len v jednom z darčekov a ty máš tri pokusy, aby si trafil ten správny. Netreba hádam vysvetľovať, že na druhý či prinajhoršom tretí pokus iPhone akoby zázrakom vždy objavíš, a tak máš výhru zaručenú.

Iphone
Zdroj: Instagram

V tomto bode ťa podvodníci okradnú o údaje z bankovej platobnej karty

Ak si človek doteraz dával pozor, tak sa síce nechal oklamať podvodnou súťažou, ale zatiaľ stále neprišlo k žiadnej ujme. Údaje o bankovej platobnej karte sa podvodníci pokúšajú získať po tom, ako odsúhlasíš, že si iPhone vyhral, a stránka ťa presmeruje na web pripomínajúci internetový obchod Amazon. 

Odporúčané
Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) 8. apríla 2024, 14:30

Treba si všimnúť, že webová adresa nemá s Amazonom nič spoločné. Web ťa potom vyzve na zadanie doručovacej adresy, ale musíš do dôveryhodne vyzerajúceho formulára vložiť aj údaje o svojej platobnej karte. Vypisuješ číslo karty, meno jej držiteľa, dátum exspirácie aj trojmiestny CVC kód, ktorým odovzdáš kontrolu nad kartou podvodníkom.

Ak potom formulár potvrdíš a odošleš, nechal si sa okradnúť o prístup k svojmu bankovému účtu. 

Ako sa chrániť? Stačí si zmeniť nastavenia na Instagrame

Na podvodnú súťaž už upozornila aj slovenská polícia, ktorej sa ozvalo viacero používateľov, že ich neznámi ľudia označujú pod podozrivými príspevkami na Instagrame.

Polícia na svojich sociálnych sieťach pravidelne vyzýva ľudí, aby neboli príliš dôverčiví a na internete nikomu neprezrádzali žiadne osobné údaje, pretože sa ľahko môže stať, že budú zneužité.

V tomto prípade policajti odporúčajú držať sa jednej hlavnej zásady. „Ak sa zapojíte do súťaže, nikdy nikomu neprepisujte čísla z vašej kreditnej karty a ani si nenechávajte preposielať žiadne kódy na telefón, ktoré máte nadiktovať akože organizátorovi!“ odkazuje polícia v príspevku.

Zbaviť sa nežiaducich označovaní pod príspevkami na Instagrame však nie je vôbec zložité. Jediné, čo treba spraviť, je v nastaveniach sociálnej siete zvoliť možnosť, aby ťa pod príspevkami mohli označovať výlučne priatelia a známi, ktorých sleduješ. Predídeš tak otravnému spamu od falošných účtov, ktorý sa najčastejšie končí práve podvodmi.

iphone
Zdroj: Instagram

V nastaveniach profilu musíš otvoriť kategóriu Súkromie a prekliknúť sa na Príspevky. V časti Povoliť označenia od klikni na Ľudia, ktorých sledujete a vráť sa do úvodného menu kategórie Súkromie.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Následne sa preklikni aj na Zmienky, kde v časti Povoliť @zmienky od označ možnosť Ľudia, ktorých sledujete. Po vybratí nových nastavení súkromia príspevkov aj zmienok stačí už len vrátiť sa k obsahu Instagramu a sociálnu sieť si odteraz môžeš užívať bez toho, aby ťa označoval a kontaktoval ktokoľvek mimo tvojho okruhu známych.

Domov
Zdieľať
Diskusia