Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2022, 11:35
Čas čítania 1:00
Ivan Koribanič

Variant omikron so sebou priniesol nové príznaky. Môžu sa týkať tvojej pleti, pokožky či dokonca nechtov

Variant omikron so sebou priniesol nové príznaky. Môžu sa týkať tvojej pleti, pokožky či dokonca nechtov
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS PRÍZNAKY OMIKRON SLOVENSKO SYMPTÓMY KORONAVÍRUSU SYMPTÓMY OMIKRONU
Uložiť Uložené

V prípade nechtov môže ísť o znamenie, že telo má nedostatok železa a životne dôležité orgány nemajú dostatok kyslíka.

„Sivá trojica“ sú nové príznaky, ktoré prináša variant omikron. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb pridalo medzi príznaky koronavírusu tri symptómy, píše Markíza.

Pery, pleť, pokožka, ale aj nechty sa môžu po infikovaní sfarbiť na sivo. Hoci sa tieto príznaky môžu vyskytnúť aj pri klasickom koronavíruse, najčastejšie ich majú ľudia s potvrdeným variantom omikron.

Napríklad USA prekročili hranicu 1 milión pozitívnych vzoriek na koronavírus za jediný deň. Väčšinu z nich tvorí práve nový variant omikron. Ide o momentálne najviac rozšírený variant medzi západnými štátmi.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc


O takzvanej sivej trojici informoval aj britský Daily Mail. Omikron totiž prevláda aj vo Veľkej Británii. Infikovaných je tam približne dva a pol milióna ľudí. Britské ministerstvo aj napriek novoobjaveným symptómom stále počíta iba s pôvodnými tromi. Tými sú kašeľ, horúčka a strata chuti a čuchu.

Aj preto čelí ministerstvo verejnej kritike. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb varuje dokonca až pred 11 príznakmi. Medzi ne patria napríklad nevoľnosť, nechutenstvo, bolesť hlavy alebo chrapľavý hlas.

Hoci sivé časti pokožky môžu na prvý pohľad vyzerať zastrašujúco, má to logické vysvetlenie. Odborne sa tento jav nazýva cyanóza. Ide o nedostatok kyslíka v krvi. Sivé nechty môžu napríklad varovať pred nedostatkom železa. Životne dôležité orgány tak môžu mať problém s kyslíkom. Dá sa očakávať, že tieto symptómy sa prejavia až pri neskorších štádiách infekčnosti. „Ak sa u vás objaví ktorýkoľvek z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc,“ varuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Na Slovensku doposiaľ evidujeme 20 prípadov mutácie omikron. Prognózy odborníkov však hovoria, že počas januára sa nový variant začne Slovenskom šíriť agresívnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia