Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2021, 11:42
Čas čítania 0:42
Jakub Paulík TASR

Omikron je blízko Slovenska. Nový variant oficiálne potvrdili v Česku

NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Testy ukázali pozitívny výsledok.

Žene z Liberca oficiálne potvrdili variant koronavírusu nazývaný omikron. Do Česka pricestovala z Namíbie. Infikovaná žena je zaočkovaná a aktuálne sa nachádza v izolácii. Spolucestujúci, ktorí so ženou išli z Prahy do Liberca, sa nenakazili, uvádza iDnes.cz.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) údajne vysoko nákazlivý variant zaradila zatiaľ medzi znepokojujúce typy koronavírusu. Prvýkrát ho zaznamenali 9. novembra v Botswane.

WHO tvrdí, že omikron sa pravdepodobne medzinárodne rozšíri a globálne riziko nárastu infekcií označila za „veľmi vysoké“. „Narastajúci počet prípadov môže bez ohľadu na zmenu závažnosti predstavovať enormné požiadavky na systémy zdravotnej starostlivosti a môže viesť k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti. Následok na zraniteľné skupiny obyvateľstva by bol značný najmä v krajinách s nízkou mierou zaočkovanosti,“ uvádza v správe WHO.

Poslanec Michal Šipoš z OĽaNO vo včerajšej relácii O 5 minút 12 naznačil, že vzhľadom na nový variant omikron možno zatvoríme na Slovensku hranice. „Predpokladám, že v najbližších dňoch, možno hodinách zasadne konzílium a vláda sa veľmi rýchlo bude musieť zaoberať touto veľmi vážnou mutáciou. Je možné, že situácia bude taká vážna, že sa budú zatvárať hranice,“ vyjadril sa.

Domov
Zdieľať
Diskusia