Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2021, 13:24
Čas čítania 2:29
Tímea Krauszová

Nezaočkovaným pribúdajú nevýhody: v Rakúsku nemôžu ísť do baru či kaderníctva, v Rumunsku dostali zákaz nočného vychádzania

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Európske štáty sprísňujú pravidlá a výrazne obmedzujú život pre nezaočkovaných.

Nezaočkovaným ľuďom sa naprieč Európou z týždňa na týždeň komplikuje život. Nejde o pomstychtivosť jednotlivých krajín, ale o zúfalú snahu spomaliť šírenie koronavírusu, ktorý si v niektorých prípadoch vyžiada aj stovky obetí denne.

Slovinsko, Taliansko, Lotyšsko či Rumunsko nastavujú vysokú latku, v niektorých prípadoch môžu nezaočkovaní prísť o prácu, ak sa budú naďalej vakcíne proti covidu vyhýbať, upozorňuje Denník N. Vďaka prísnym opatreniam sa v týchto krajinách darí zvyšovať počet zaočkovaných ľudí.

Testy každý týždeň

V Taliansku musia mať pracujúci ľudia každý týždeň čerstvý výsledok testu. Alternatívou je, samozrejme, potvrdenie o očkovaní alebo o prekonaní covidu. Hoci sa tam malá časť ľudí proti obmedzeniu vzbúrila, väčšina to prijala po tom, čo v prvej vlne Taliansko utrpelo najsilnejšiu ranu. Nechcú sa vrátiť tam, kde boli v zime v roku 2020, píše reportér BBC Mark Lowen. 

Bez covidpasu si toho veľa nepočnú ani v Slovinsku. Tam musia byť zaočkovaní zamestnanci aj živnostníci, prípadne sa musia preukazovať testom alebo potvrdením o prekonaní covidu. Test si musia robiť raz za týždeň a covidpas kontrolujú takmer vo všetkých službách vrátane barov, obchodov či ambulancií lekárov, informuje Euractiv. Výnimku tvoria len potraviny a lekárne, ktoré sa nenachádzajú v obchodných centrách.

Nenaješ sa, nepozrieš si film a musíš mať aj tretiu dávku

V Rakúsku takisto platí, že ľudia v oblasti služieb musia mať platný covidpas. Od pondelka 15. novembra platí v krajine celoštátny lockdown pre nezaočkovaných.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Ak neprekonali covid alebo nemajú potvrdenie o očkovaní, podľa portálu Euractiv nemôžu ísť do barov, reštaurácií, kín, ku kaderníkovi či k holičovi, ubytovať sa v hoteli a nedostanú sa ani na hromadné podujatia, na ktorých sa zúčastňuje viac ako 25 ľudí. Test im viac stačiť nebude.

Domov
Zdieľať
Diskusia