Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 8:12
Ivan Koribanič

Pri poruche vedomia u hráčov mi pomáhajú všetci strážni anjeli, hovorí lekár Ján Baťalík. Srdcová arytmia je postrachom športu

Pri poruche vedomia u hráčov mi pomáhajú všetci strážni anjeli, hovorí lekár Ján Baťalík. Srdcová arytmia je postrachom športu
ŠPORT BORIS SLÁDECKÝ CHRISTIAN ERIKSEN FUTBAL HOKEJ JÁN BAŤALÍK SERGIO AGUERO ŠPORT ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V minulosti na to zomrelo množstvo športovcov, súčasnosťou však rezonujú neutíchajúce prípady Christiana Eriksena, zdvihnutý varovný prst v prípade Sergia Aguera no najmä otáznikmi opradená smrť mladého hokejistu Borisa Sádeckého.

Najaktuálnejším prípadom náhlej smrti v slovenskom športe je prípad 24-ročného hokejistu Borisa Sádeckého. Ten skolaboval počas zápasu a od tohto momentu nebolo už nič tak ako predtým. A nikdy už nebude. Po šiestich dňoch strávených v umelom spánku obletela športový svet správa o Borisovej smrti. Okolnosti tohto prípadu sú zahalené rúškom tajomstva. Z faktov, ktoré vieme, sa však dá predpokladať, že za smrťou stojí práve srdce.

V tomto článku si prečítaš:
  • 1. Čo je to srdcová arytmia.
  • 2. Aké prípady srdcovej arytmie sa vyskytli v slovenskom športe.
  • 3. O (ne)pomeroch medzi profesionálnym a amatérskym športom.
  • 4. Ako sa kluby starajú o zdravie športovcov.
Boris Sádecký
Mladý odchovanec Dukly Trenčín, ktorý patril k veľkým hokejovým talentom. Pôsobil aj v Slovane Bratislava, za ktorý si zahral nadnárodnú KHL, kde sa mu podarilo streliť gól roka. Pred smrťou pôsobil v iClinic Bratislava Capitals, s ktorou hral rakúsku ligu. Pre svoje presvedčivé výkony mal šancu dostať pozvánku do reprezentácie.

Začiatkom leta sa fanúšikovia futbalu tešili na majstrovstvá Európy, ktoré boli jedným z prvých turnajov po veľkých lockdownoch spôsobených koronavírusom. Prvý zápas hralo Dánsko proti Fínsku. Dáni hrali pred takmer vypredaným domácim štadiónom. Fanúšikovia netušili, že sa na zápase stane obrovské nešťastie. Dán Christian Eriksen sa v prvom polčase totiž zrútil na trávnik.

K bezvládnemu hráčovi Interu Miláno okamžite pribehli lekári dánskeho tímu. Tí po chvíli zalarmovali aj záchranárov, ktorí začali s resuscitáciou. Našťastie sa im ho podarilo oživiť. Eriksen na trávniku prekonal zástavu srdca a jeho život visel na vlásku. Christian má odvtedy na srdci prístroj, ktorý monitoruje jeho činnosť. Prísne pravidlá mu v talianskom klube Inter Miláno nedovoľujú hrávať.

Christian Eriksen
Je to dlhoročný líder a kapitán dánskej reprezentácie. Počas svojej kariéry pôsobil v troch kluboch – v holandskom Ajaxe Amsterdam, anglickom Tottenham Hotspur a talianskom Interi Miláno, kde bol spoluhráčom slovenského obrancu Milana Škriniara.

O niekoľko mesiacov neskôr sa na futbalovej scéne odohral ďalší prípad, ktorý sa našťastie neskončil tak vážne ako kolaps Eriksena. Argentínčan Sergio Aguero totiž odohral v zápase španielskej La Ligy s Alavesom iba úvodných 40 minút. Potom začal 33-ročný útočník cítiť bolesť v hrudníku. Po niekoľkominútovom ošetrení musel v sprievode lekárov opustiť ihrisko. Ďalšie vyšetrenia potvrdili srdcovú arytmiu, ktorú mu diagnostikovali už v minulosti. Aguero si musel dať od futbalu oddych a dodnes nevie, ako bude jeho kariéra pokračovať.

Christian Eriksen.
Christian Eriksen. Zdroj: ČTK/AP/Friedemann Vogel
Sergio Aguero
Argentínsky útočník s prezývkou Kun pôsobil dlhé roky v španielskom Atléticu Madrid a 10 rokov predtým v anglickom Manchestri City. Od novej sezóny prestúpil do Barcelony, kde stihol odohrať iba štyri zápasy. Aguero má syna Benjamina, ktorý je zároveň vnukom dnes už zosnulej futbalovej legendy Diega Maradonu.

Srdce v TOP 3 rebríčku

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zaradila medzi život ohrozujúce zdravotné krízy športovcov okrem srdcovej arytmie aj otras mozgu a covid-19. Otras mozgu môže v prípade neskorého odhalenia spôsobiť bezvedomie a v najhoršom prípade aj smrť.

„Na striedačke máme náhľadový monitor s prenosom zo zápasu, ktorý nám v reálnom čase ukáže detailný záber, či v prípade stretu hráčov došlo k zrážke hlavami. Ak áno, okamžite vybieham na ihrisko a nečakám na výzvu od rozhodcu. On ma, samozrejme, môže poslať mimo hracej plochy, v takom prípade na seba berie všetko riziko, ktoré sa viaže na zdravotný stav hráčov,“ opisuje dlhoročný lekár slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Baťalík.


Hráč, ktorý počas zápasu utrpel otras mozgu, musí bezprostredne po ošetrení opustiť hraciu plochu a do deja viac zasiahnuť nesmie.

Lekár Ján Baťalík.
Lekár Ján Baťalík. Zdroj: Refresher/Jakub Jožio
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105783 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ján Baťalík zachraňoval život aj slovenským reprezentantom.
  • Prečo sa aj so srdcovou arytmiou dajú spraviť testy.
  • To, že srdcovú arytmiu môžeme prekonať aj na ulici počas prechádzky.
  • Prečo lekárka, ktorá chcela do klubu defibrilátor, z klubu nakoniec odišla.
Domov
Zdieľať
Diskusia