Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 5:18
Lukáš Čelka

Navštívili sme postcovidové centrum: je jedno, či prežili ťažký alebo ľahký priebeh ochorenia, long covid ich trápi všetkých

REFRESHER KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ak sú už raz pľúca poškodené, ani lekár nič nezmôže.

Čoraz viac pacientov sa sťažuje na takzvaný postcovidový syndróm, medzi ktorého príznaky patria dýchavičnosť, rôzne bolesti, poruchy trávenia, nespavosť, únava, strata čuchu, chuti a mnohé ďalšie.

Aby sa pacientom trpiacim spomínanými ťažkosťami uľahčila cesta k správnej zdravotnej starostlivosti, vznikli na Slovensku tzv. postcovidové centrá spolupracujúce s odborníkmi z rôznych lekárskych odvetví. Čo sa zmenilo u spomínaných pacientov po takmer roku od prepuknutia prvej vlny, sme zisťovali priamo v jednom z centier v novozámockej fakultnej nemocnici.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké sú najčastejšie ťažkosti, ktoré trápia pacientov s diagnostikovaným postcovidovým syndrómom. 
  • Koľko pacientov stihli v postcovidovom centre vyšetriť od mája tohto roku.
  • Aké iné ťažkosti okrem fyzických môžu trápiť pacientov s postcovidovým syndrómom.
  • Či sú takéto ťažkosti úplne vyliečiteľné.
  • Ktoré z ťažkostí znášala pacietka Katarína trpiaca postcovidovým syndrómom najhoršie.

Široký záber

Po príchode do nemocnice nám jej hovorca Ján Baček cestou na postcovidové oddelenie vysvetľuje, že podľa oficiálnych dát sa tzv. long covid objavuje u 5 až 10 % pacientov, ktorí prekonali koronavírus.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Aj práve v reakcii na tieto štúdie lekári tamojšej nemocnice zriadili spomínané oddelenie ako prví na Slovensku ešte v máji 2021,“ dodal s tým, že viac nám povie neurológ Dávid Pospíšil, ktorý nás už čaká v ambulancii.

post covid
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Po malej chvíľke čakania, kým lekár vyšetrí pacienta, sa nám už môže venovať. Keďže sme ešte na chodbe zachytili rozhovor jedného z pacientov so zdravotnou sestrou, v ktorom zaznelo, že do nemocnice prišiel až z Dolného Kubína, naša prvá otázka znie: Aký veľký región zastrešuje postcovidové centrum?

„Pacienti k nám chodia nielen z okolia Nových Zámkov, ale z celého Slovenska. K dnešnému dňu sme ich vyšetrili od mája cirka dvesto,“ odpovedá neurológ Dávid Pospíšil a dodáva, že je to spôsobené tým, že podobných centier zaoberajúcich sa postcovidovým syndrómom je na Slovensku veľmi málo.

Obrovská škála symptómov

Podľa slov neurológa všetci, ktorí prichádzajú do ich ambulancie, museli prekonať covid, pričom ťažkosti sa im po zotavení dostavili bez ohľadu na to, či boli alebo neboli hospitalizovaní alebo či mali ťažší alebo ľahší priebeh ochorenia. „Po prekonaní akútneho štádia covid-19 začali pociťovať ťažkosti, niektorí hneď a iní s odstupom času,“ dodal lekár s tým, že počas klinickej praxe sa stretol s oboma prípadmi.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Podľa jeho slov ide pri postcovidovom syndróme o obrovské spektrum ťažkostí, ale najčastejšie sú rôzne formy únavového syndrómu. „Pacienti, ktorí boli predtým, než sa infikovali koronavírusom, aktívni a chodili do práce, sa sťažujú na výraznú únavu, spavosť a nevýkonnosť. Často sú vypísaní z práce aj niekoľko mesiacov, niektorí už takmer rok,“ tvrdí Dávid Pospíšil.

Podľa jeho slov sa okrem únavového syndrómu bežne stretáva aj s rôznymi formami interných ochorení spôsobených prekonaním infekcie, akými sú napríklad búšenie srdca alebo novodiagnostikovaná arteriálna hypertenzia. Neobvyklé však nie sú ani ochorenia z neurologického spektra, ako rôzne formy polyneuropatií, tŕpnutie končatín – najmä dolných a menej často aj rúk.

post covid
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Opakovane sa stáva, že k nám chodia pacienti, u ktorých sa spustili autoimunitné ochorenia. Niektorých ľudí trápi reumatoidná artritída, iných bolia kĺby – vrátane drobných i veľkých, či už kĺbov na nohách, kolenných a lakťových kĺbov, kĺbov na rukách a zápästiach.“

Ďalším spektrom postcovidových ťažkostí sú podľa slov neurológa aj rôzne formy bolesti, často pritom ide o bolesti hlavy. „Mnohí pacienti po prekonaní akútneho štádia covid-19 stratili čuch a chuť,“ dodal lekár s tým, že i keď sa niektorým chuťové a čuchové vnemy vrátili, tak v pozmenenej podobe. „To má na nich väčšinou devastačný vplyv, pretože im všetko jedlo smrdí a nechutí im.“

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104033 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké iné ťažkosti okrem fyzických môžu trápiť pacientov s postcovidovým syndrómom.
  • Či sú takéto ťažkosti úplne vyliečiteľné.
  • Ako funguje postcovidové centrum.
  • Ktoré z ťažkostí znášala pacientka Katarína trpiaca postcovidovým syndrómom najhoršie.
Domov
Zdieľať
Diskusia