Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2021, 17:42
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš TASR

Kvôli návšteve pápeža idú vo veľkom opravovať cesty. Košice investujú skoro milión eur

NEWS PÁPEŽ
Uložiť Uložené

Metropola východu má v súvislosti s návštevou pápeža určený zoznam viacerých úloh a povinností.

Na opravy ciest a komunikácií v súvislosti s návštevou pápeža Františka v Košiciach pôjde viac ako 830-tisíc eur. Vyplýva to z materiálov, ktoré poskytlo mesto Košice.


Na obnovu cesty na letisko je určených zhruba 326-tisíc eur, oprava prístupovej komunikácie na Luník IX má stáť necelých 180-tisíc eur, oprava Kostolianskej cesty približne 178-tisíc eur a na úsek Kavečianskej cesty, po ktorom sa bude delegácia presúvať, pôjde okolo 146-tisíc eur.

„Oprava uvedených úsekov súvisí s požiadavkami organizátorov. Dané sumy vzišli z verejných obstarávaní,“ povedal hovorca magistrátu Vladimír Fabian s tým, že náklady mesta by mali byť následne refundované zo strany štátu. Či bude náhrada výdavkov hradená v plnej výške, povedať nevedel.


Pripomenul, že mesto má v súvislosti s návštevou pápeža určený zoznam viacerých úloh a povinností. „Primátor mesta naďalej rokuje s predstaviteľmi vlády, aby mesto dokázalo zabezpečiť všetky potrebné úkony,“ dodal.


Z bezpečnostných dôvodov sa uvažovalo aj o vytvorení únikovej, respektíve druhej prístupovej cesty na sídlisko Luník IX. V rozpočte podľa požiadaviek organizátorov na území mesta na základe zákonných kompetencií však takáto položka nefiguruje.

Pápež František.
Pápež František. Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Spustili registráciu

Od piatka sa dá zaregistrovať na verejné podujatia návštevy pápeža Františka na Slovensku. Informoval o tom bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Odporúčané
Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku 14. septembra 2021, 21:47

Ľudia sa môžu registrovať na štyri miesta, a to do Košíc na Luník IX, na košický štadión, do Prešova a Šaštína. Veriaci, ktorí sa zaregistrujú na webe navstevapapeza.sk, dostanú lístok s QR kódom, ktorý si musia priniesť na podujatie. K registrácii spustili aj call centrum. Na podujatia môžu ísť len plne zaočkované osoby.

Po zaregistrovaní príde účastníkovi do 24 až 48 hodín potvrdzovací e-mail spolu s linkom, na ktorom si môže overiť, v akom stave je jeho registrácia. Tá bude podliehať kontrole Národného centra zdravotníckych informácií.

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža vládny kabinet v utorok vyčlenil viac než 5,4 milióna eur. Pápež František navštívi Slovensko v dňoch od 12. do 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Prešova, Košíc a Šaštína. V Košiciach, v ktorých bude 14. septembra, sa na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a následne na Štadióne Lokomotíva aj s mladými.

Domov
Zdieľať
Diskusia