Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
16. apríla 2021, 8:30
Čas čítania 7:03

Matovič zmluvu o Sputniku nečítal, naznačoval, kto sú idioti. Toto sú najbizarnejšie momenty z tlačovky expremiéra

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Matovič zmluvu o Sputniku nečítal, naznačoval, kto sú idioti. Toto sú najbizarnejšie momenty z tlačovky expremiéra
Zdroj: TASR

Bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič spravil tlačovú konferenciu na úrade vlády, aby vysvetlil kauzu okolo Sputnika V.

Minister financií Igor Matovič zorganizoval tlačovú konferenciu s cieľom vysvetliť nezrovnalosti okolo vakcíny Sputnik V. V úvode povedal, že táto vakcína prešla vo všetkých 14 testoch Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a teoreticky by sme ňou mohli očkovať aj „zajtra“, ale len v prípade, že by Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nespochybnil reputáciu vakcíny. 

Igor Matovič venoval značnú časť tlačovky kritike šéfky ŠÚKL-u Zuzany Baťovej, ktorá je podľa neho dôvodom, prečo Rusko žiada o vrátenie 200-tisíc dávok, ktoré ešte ako premiér osobne vítal na košickom letisku. 

Minister financií si myslí, že Zuzana Čaputová poskytuje alibi Zuzane Baťovej, a nepáči sa mu, že prezidentka vyjadrila šéfke ústavu podporu. 

15. apríla 2021, 12:19 Čas čítania 4:18 Matovič nehovoril pravdu, Rusi nás nevyzvali pre hodnotenie ŠÚKL-u. Prezidentka Čaputová vnáša svetlo do kauzy okolo Sputnika V Matovič nehovoril pravdu, Rusi nás nevyzvali pre hodnotenie ŠÚKL-u. Prezidentka Čaputová vnáša svetlo do kauzy okolo Sputnika V

Najväčším problémom na celej kauze okolo vakcín Sputnik V je podľa Matoviča tvrdenie Baťovej zo záverečného stanoviska ŠÚKL-u, že „vakcíny v 40 krajinách spája len názov“. 

„Vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo znevažujúce túto vakcínu bolo zo strany šéfky ŠÚKL-u pustené do sveta – ktoré v podstate hovorí o tom, že Rusi si balia čokoľvek do tých ampuliek a vždy tam dajú iba nálepku Sputnik V –, musíme potvrdiť tieto výsledky v maďarskom OMCL laboratóriu,“ doplnil. Na tlačovej konferencii čítal anglické e-maily a emotívne vyčítal novinárom, že o ňom nepíšu pozitívne. Vybrali sme niekoľko dôležitých výrokov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Igorovi Matovičovi neprekáža, že slovenská šarža vakcíny Sputnik V má iné vlastnosti ako tá z magazínu Lancet, a ako prirovnáva očkovaciu látku k Ibalginu.
  • Ako vníma vyjadrenia ŠÚKL-u, čo považuje za najväčší problém a prečo útočí na Baťovú.
  • Ako obvinil novinárov, Pellegriniho aj Radoslava Baťa.
  • Prečo Igor Matovič tvrdí, že prezidentka poskytuje alibi Zuzane Baťovej.

„Zrazu Pellegrini je Panenka Mária a najväčší nepriateľ Slovenska je Matovič“

Igor Matovič v úvode tlačovej konferencie kritizoval všetky médiá na Slovensku slovami o tom, že ho len „lynčujú“. „Lynč, ktorý mal jediný cieľ – iba burcovať nenávisť a doslova dehumanizovať Mareka Krajčího alebo mňa. Sedem dní som preto nereagoval, lebo som chcel nechať ľudí, ktorí považovali tento lynč za správny, aby sa uvedomili. (...) Nech sa pozrú na to, či nemerajú dvojakým kilometrom,“ povedal Igor Matovič.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Dodal, že novinári nekritizovali takýmto spôsobom ani Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Novinárov sa pýtal, čím ublížil Slovensku, keď sa snažil zabezpečiť vakcíny z Ruska. 

Igor Matovič sa sťažoval, že mu nikto nepomohol a nikto ho nepochválil. „Skúste si vygoogliť, koľko ste napísali článkov, že sme európskou jednotkou, a skúste si vygoogliť, že sme najhorší v Európe. Negatívnych ste napísali tisíce, pozitívnych tri alebo štyri,“ povedal Matovič. 

Bývalý predseda vlády dlhodobo útočí na novinárov, nekonkretizuje však autorov, portály ani konkrétne články, ktoré sú vraj problematické. Verejnosti sa preto môže zdať, že problémom je celá novinárska obec. Naposledy tak spravil v deň výročia smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Relevantné slovenské online médiá a televízie kritizovali v posledných dvoch týždňoch najmä chaos, ktorý nákup vakcín Sputnik V spôsobil. Igor Matovič neodpovedal na otázky, a aj keď sľúbil odpovede po tlačových konferenciách o iných témach, nakoniec sa pri novinároch nezastavil. Aj preto vznikali reportáže a texty bez jeho jasných vyjadrení.

Igor Matovič predstavuje dodávku vakcíny Sputnik na košickom letisku.
Igor Matovič predstavuje dodávku vakcíny Sputnik na košickom letisku. Zdroj: TASR/František Iván

„Najzásadnejšie zlyhanie slovenskej vedy za posledné desaťročia“

Podľa Igora Matoviča sa nestáva často, že slovenskí vedci uspejú v zahraničných médiách. Zároveň poznamenal, že pred tromi týždňami sa v časopise Science objavil článok o plošnom testovaní na Slovensku. Vyhlásenie ŠÚKL-u, že vakcíny Sputnik V spája po celom svete len názov, je podľa neho najväčším zlyhaním slovenskej vedy za posledné desaťročia. Problém vidí expremiér v tom, že šéfka ústavu nenavštívila všetky krajiny, v ktorých sa Sputnikom V očkuje, aby mohla toto tvrdiť. 

25. septembra 2023, 11:30 Čas čítania 1:41 KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

„Mrzí ma, že pani prezidentka namiesto toho, aby odsúdila také konanie pani Baťovej, dáva jej kyticu a robí jej alibi. Ľudsky ma to mrzí,“ zdôraznil Igor Matovič. Povedal aj, že prezidentka je zaujatá. 

Zuzanu Čaputovú Igor Matovič kritizuje v súvislosti s jej včerajším tlačovým vyhlásením, kde upozornila, že nie je pravdivé tvrdenie, podľa ktorého by sme mali vrátiť Sputnik V v dôsledku stanoviska ŠÚKL-u. Autorom tohto výroku je práve Matovič. 

„Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, vraj bolo to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“ povedala prezidentka. Viac svetla podľa nej vnesie do kauzy zverejnenie zmluvy. 

„Napísal som nevinný status na Facebook. (...) Ja viem, že je ťažké postaviť sa voči kolegovi Baťovi“

Igor Matovič tvrdí, že Radoslav Baťo, manžel Zuzany Baťovej, je kolegom novinárov, a preto neodsúdili, keď expremiéra urazil a zverejnil jeho číslo. Minister financií tvrdí, že novinári automaticky schvaľovali jeho konanie. Rado Baťo bol síce v minulosti novinárom, neskôr však pracoval pre prezidenta Andreja Kisku a v súčasnosti je úradníkom na Matovičovom ministerstve. Neskôr Matovič skonštatoval, že Baťo pracuje na rezorte financií, ale dúfa, že už nie dlho. 

31. augusta 2023, 12:00 Čas čítania 0:17 „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť

Rada Baťa kritizoval aj za to, že sa dostal do konfliktu so štátnou tajomníčkou Janou Ježíkovou. Konflikt sa vyostril, keď manžel šéfky ŠÚKL-u poslal Matovičovi vulgárnu esemesku, ten ju zverejnil a Baťo v reakcii na to publikoval telefonický kontakt na ministra financií. 

Igor Matovič tvrdí, že jeho status, v ktorom sa Ježíkovej ospravedlňoval za vulgarizmy od Rada Baťa, bol nevinný. Bol však napísaný rovnakým štýlom ako príspevok, v ktorom sa Zuzana Baťová ospravedlňovala Európskej liekovej agentúre za Matovičovu výzvu, aby pri schvaľovaní ruskej vakcíny Sputnik V pracovali 24 hodín denne sedem dní v týždni. 

Igor Matovič.
Igor Matovič. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Zmluvu som nečítal, netúžim po tom, aby som študoval desiatky strán“

„V Rusku omnoho viac záleží na osobnom kontakte, čestnom slove a pohľade do očí ako na tom, ako to napíšu právnici. Kontrakt urobíte na 95 percent, keď si poviete, že to platí. Je úlohou právneho oddelenia ministerstva zdravotníctva, aby to urobili tak, aby dobre bolo,“ povedal Matovič. Zmluvu medzi Slovenskom a Ruskom o vakcíne Sputnik V nečítal, pretože podľa neho nie je jeho úlohou, aby študoval desiatky strán. 

Matovič tvrdí, že je za to, aby sa zmluva zverejnila. „Ruská strana si tam napísala, že ju môžeme zverejniť len po súhlase oboch strán,“ špecifikoval. „Neregistrujem dopyt od vás, aby sme zverejnili aj ďalšie zmluvy s Pfizerom, Johnsonom & Johnsonom, Astrazenecou...,“ dodal Igor Matovič. Veronika Remišová Refresheru potvrdila, že by chcela, aby boli zverejnené všetky zmluvy vrátane tých, ktoré podpísala Európska únia s registrovanými výrobcami. 

18. júna 2023, 15:30 Čas čítania 0:20 Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova

Práve v súvislosti so zmluvou vznikli veľké pochybenia. Igor Matovič tvrdí, že v liste zo 6. apríla sa píše, aby Slovensko vakcíny vrátilo, pretože nedodržalo platobné podmienky, na ktorých sa naše ministerstvo zdravotníctva dohodlo s Ruskom. 

Minister financií si však myslí, že ide len o pro forma dôvod uvedený v liste a skutočným dôvodom je stanovisko ŠÚKL-u. Tvrdí, že Rusi narýchlo prebehli zmluvu a použili prvý možný argument, aj keď o peniaze im podľa jeho slov vôbec nešlo. Dodal, že vo štvrtok okolo 14.00 h popoludní sa dozvedel, že ruská strana vrátila Slovensku platbu za 200-tisíc vakcín Sputnik V.

„Ako môže napísať takýto blud a ohovoriť výrobcu po celom svete? Prezidentka sa jej zastáva“

Igor Matovič na tlačovej konferencii čítal viacero korešpondencií. Najprv e-mail od Zuzany Baťovej pre zahraničné laboratóriá, ktorý považuje za nedostatočne adresný na to, aby nám vedci z iných krajín pomohli. Potom SMS správy, ktoré mu podľa jeho slov posielal šéf fondu priamych investícií z Ruska. Minister financií tvrdí, že mu v súvislosti so Sputnikom V písal opakovane; poslal mu napríklad článok z Denníka N, ktorý medzi prvými informoval o slovách Zuzany Baťovej, že šarža Sputnika V na Slovensku nemusí byť rovnaká ako tá, o ktorej sa píše v prestížnom magazíne Lancet.

29. mája 2023, 9:45 Čas čítania 0:12 „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji)

Matoviča šéf fondu vyzýval, aby Slovensko Sputnik V vrátilo, pretože ho chcú poslať do inej krajiny, kde ním očkovať budú. Vraj nám Rusi navrhli, že nám vrátia peniaze za 200-tisíc dávok, ak sme už zaplatili. Peniaze teda podľa Igora Matoviča v celom spore nezohrávali žiadnu rolu. Na základe týchto správ a jedného telefonátu expremiér vycítil, že musí odcestovať do Ruska. „Vedel som, že keď sa nebudem snažiť fyzicky na mieste, Sputnik V definitívne stratíme,“ dodal. 

„Išiel som so súhlasom predsedu vlády,“ povedal Igor Matovič. Eduard Heger toto poverenie zverejnil až po Matovičovom návrate z Moskvy. 

Igor Matovič si myslí, že ŠÚKL zámerne načasoval vydanie oficiálneho stanoviska o Sputniku V na čas, keď bol v Rusku. „Nemyslím si, že to bola náhoda,“ povedal. Tvrdí, že ho šéf fondu priamych investícií konfrontoval so slovami Zuzany Baťovej, a nerozumie, ako mohla napísať taký „blud“ a ohovoriť výrobcu po celom svete. Zopakoval, že problém vidí v tom, že sa ho prezidentka zastala. 

Neskôr na jednu z novinárskych otázok odpovedal, že pri návšteve v Rusku sa dôrazne neohradil proti aktuálnemu zhromažďovaniu vojsk na ukrajinskej hranici, pretože išlo o obchodnú cestu. 

„Keď pani Baťová tvrdí, že chýba 80 percent dokumentov, pre mňa to nemá žiadnu váhu. (...) Spochybňujem jej dobrý úmysel,“ povedal Igor Matovič s tým, že keď bol v Rusku, žiadnu ďalšiu dokumentáciu si nevypýtal, aj keď vedel, že dokumentácia chýba. Vo svojom vyjadrení sarkasticky hovoril, že podľa Baťovej môže byť v ampulkách pivo alebo minerálka. 

Sputnik V
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

„Trafená hus zagágala. (...) Vygooglite si“

Novinári sa Igora Matoviča pýtali, koho kritizoval vo svojich starších statusoch, v ktorých hovoril o vysokopostavených nepriateľoch. „Trafená hus zagágala. Pozrite si, ktoré trafené husi zagágali, keď sme mali tlačovku na košickom letisku. Vygooglite si, kto najagresívnejšie začal voči tomu bojovať a kto robí kroky proti tomu, aby sa vakcína na Slovensku mohla používať,“ povedal Matovič.

4. mája 2023, 19:30 Čas čítania 0:14 „Mám 91 rokov a Fica voliť nebudem.“ Slováci v Trnavskom kraji odpovedajú, koho sa chystajú voliť „Mám 91 rokov a Fica voliť nebudem.“ Slováci v Trnavskom kraji odpovedajú, koho sa chystajú voliť

Pokračoval prosbou smerom k Zuzane Baťovej, Zuzane Čaputovej a Petrovi Pellegrinimu, aby sa k Sputniku V nevyjadrovali, aj keď zdôraznil, že hovorí „mimo otázky“.

Igor Matovič tvrdí, že disponuje viacerými vyjadreniami zamestnancov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, z ktorých vyplýva, že nesúhlasia so svojou šéfkou Zuzanou Baťovou. Bližšie však nešpecifikoval, ktorí ľudia konkrétne sa mu ozvali.

Igor Matovič nechcel povedať, koho nazval v statuse „idiotom“.  

„Nie som farmaceut, ale pre mňa nie je problém, ako je vakcína zabalená“

Igor Matovič tvrdí, že vyjadrenia šéfky ŠÚKL-u o odlišnostiach medzi vakcínou Sputnik V na Slovensku a tou, o ktorej sa písalo v prestížnom časopise Lancet, nie sú relevantné. Nemyslí si, že je problém, či Slovensko dostane jedno-, dvoj- alebo trojdávkovú vakcínu od ruského výrobcu, a prirovnáva to k baleniam liekov proti bolesti.

Zuzana Baťová však už v TV Markíza vysvetľovala, že v prípadoch, keď ide o viac ako jednodávkovú vakcínu, musia laboratóriá preverovať, ako sa očkovacia látka správa v prípade, že ihlu do ampulky vpichnú opakovane. Igor Matovič síce upozornil, že nie je farmaceut, napriek tomu na otázku odpovedal, že počet dávok problémom nie je. 

3. mája 2023, 14:01 Čas čítania 1:24 VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt

Rozdiel nevidí ani v tom, či dostaneme vakcínu v práškovej forme alebo ako roztok. „Podstatná je tá účinná látka,“ dodal. „Môj laický pohľad je, že neriešim,“ povedal Igor Matovič. Rozdiel nevidí ani v tom, či sa vakcína skladuje v mrazničke alebo v chladničke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia