Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2021, 19:31
Čas čítania 3:39
Viktor Kniš

Vakcíny z iných štátov Matovič na letisku nevítal. Premiéra za Sputnik kritizujú vlastní, no chvália ho Fico s Dankom

NEWS IGOR MATOVIČ SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Kým Za ľudí tajný nákup vakcín z Ruska kritizuje, Matovič ich vítal osobne a Robert Fico jeho nápad podporil.

Predseda vlády Igor Matovič dnes v Košiciach vítal vakcíny Sputnik V, ktoré nakúpili tajne a verejnosti predstavili ako prekvapenie. Vakcína z Ruska zatiaľ nepožiadala Európsku liekovú agentúru o registráciu, pričom ruská strana o tejto téme klamala.

Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne.


Premiér verí, že ruská strana dodrží termíny aj množstvá. V priebehu nasledujúceho mesiaca by malo prísť milión kusov, v máji a júni ďalší milión.

Viacerí politici už zareagovali na neštandardný postup premiéra Matoviča. Opozícia ho väčšinou chváli, kritiku dostáva z radov koalície. 

spuntik kosice matovic
Zdroj: FOTO TASR - František Iván

Veronika Remišová 

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová kritizuje nákup Sputnika V. „Očkovať občanov neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť, nie je správne ani bezpečné,“ povedala podľa Denníka N.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Remišová dodáva, že použitie Sputnika V môže zhoršiť prehľadnosť systému očkovania na Slovensku, a zdôrazňuje, že iba strana Za ľudí sa voči ruskej očkovacej látke ohradila hlasno.

„Je absurdné, že Igor Matovič sa pri nákupe vakcíny Sputnik ocitol na jednej lodi nielen s Andrejom Dankom, ktorý mu nákup pomáhal vybavovať, ale aj s Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom, ktorí ho podporujú. Že to robí Igor Matovič s požehnaním ostatných koaličných partnerov, je najväčšie sklamanie v tejto vládnej koalícii,“ dodala. 

Ivan Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok kritizoval najmä účasť premiéra Igora Matoviča priamo na letisku v Košiciach, kde spoločne s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím vítali vakcíny osobne. 

„Ani mne, ani nikomu z vlády totiž nenapadlo vítať vakcíny, ktoré k nám prišli z iných štátov. Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel,“ upozornil šéf diplomacie. 

Korčok zároveň upozorňuje, že Sputnik V nemá registráciu od Európskej liekovej agentúry ani o ňu Rusko zatiaľ nepožiadalo. „... a preto takáto politická pozornosť práve tejto neregistrovanej vakcíne nie je na mieste,“ dodal minister zahraničných vecí. 

Strana SaS

Strana SaS by privítala, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď Európskou liekovou agentúrou (EMA), alebo by získala kladné hodnotenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.


„Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Zarážajúci je však spôsob, akým sem bola vakcína dopravená,“ dodal Šprlák.

Domov
Zdieľať
Diskusia